A budapesti német nagykövetségnél demonstráltak a Ferihegyi repülőtér dolgozói. A december 10. óta sztrájkoló szakszervezetek vezetői petíciót adtak át a német nagykövet képviselőjének, követelve, hogy ösztönözze a Budapest Airport (BA) német tulajdonosát, a Hochtief céget az európai munkajogi szabályok betartására és a konstruktív tárgyalásra. Ugyanezt sürgette levelében a lengyel Szolidaritás elnöke is. Az európai szakszervezeteket tömörítő 86 milliós taglétszámú ETUC elnöke Brüsszelhez fordult a sztrájktörés ügyében.

Ferihegyiek demonstrálnak a német nagykövetség előtt. Már Brüsszel
is figyel.
© Stiller Ákos

A reptéri dolgozók és a Munkástanácsok a német nagykövetség előtt "Elegünk van a mellé-beszélésből", "Elegünk van az elvtelen kompromisszumokból", valamint "Hochtief-BA - Kiszámítható jövőt ígértetek, kiszámoltuk: mínusz 30 százalék nem kell" feliratú transzparensekkel demon-stráltak. Kovács Zoltán, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszerve-zetének (RDSZSZ) elnöke elmondta: a nagykövetség ígéretet tett arra, hogy azonnal intézkednek, és a diplomácia keretein belül mindent megtesznek a helyzet mielőbbi rendezése érdekében.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke petíciót olvasott fel a tüntetőknek, amelyben segítséget kérnek a nagykövetségtől. Mint megállapítják, a budapesti repülőtéren az elmúlt években - különösen amióta az a Hochtief tulajdonába került - számos, a dolgozókat rendkívül érzékenyen érintő megszorítás, a szolgáltatási színvonalat rontó át- és kiszervezés volt. Az elégedetlen munkavállalókat megfélemlítéssel, rendszeres zaklatással igyekeznek lecsillapítani.  Hiába keresték meg levélben a ferihegyi helyzettel kapcsolatban a Hochtief-csoport igazgatótanácsának elnökét, máig nem kaptak választ megkeresésükre.

A demonstráción részt vett Francois Ballestero belga szakértő, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetségének (EKDSZ) titkára. Ballesterot a szakszervezetek szombaton javasolták közvetítőnek a BA-vel való egyeztetésekre, a javaslatot a BA nem fogadta el. Ballestero, az EKDSZ szolidaritását tolmácsolta a résztvevőknek, és példaértékűnek nevezte a ferihegyi sztrájkot. Mint hangsúlyozta, meg kell oldani a repülőtér biztonságát, meg kell szüntetni a görög sztrájktörők alkalmazását, valamint a repülőtér modernizációját nem a dolgozók ellenében, hanem velük véghezvinni.

John Monks
© AP
John Monks, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) elnöke a két sztrájkoló ferihegyi szakszervezet kérésének eleget téve, jelezte: az Európai Bizottsághoz fordul, mert mint válaszában írja, „ a munkavállalók szabad mozgása senkit nem jogosít fel a sztrájktörésre." (Az ETUC-ban 36 ország 82 tagszervezete köztük Magyarország 6 szakszervezete, illetve szakszervezeti szövetsége képviselteti magát. Az ETUC összesített taglétszáma eléri a 86 milliót.)

Közben a még mindig milliós létszámmal büszkélkedő Szolidaritás elnöke Janusz Sniadek, a szakszervezet nevében írt keményhangú levelében felhívta fel a BA Zrt. vezetőségét, „azonnal vessen véget azoknak az intézkedéseknek, amelyek elmélyítik a szociális feszültséget és aláássák a normális munkaügyi kapcsolatokat. Térjen vissza a társadalmi dialógus útjára és tartózkodjon a konfliktus elmélyítésétől” Mint írja, „komoly aggodalmat keltett szakszervezetünkben a Ferihegyi Repülőtér vezetőinek felelőtlen magatartása. A kollektív szerződés egyoldalú felmondása, sztrájktörők alkalmazása nem lehet része a civilizált munkaügyi kapcsolatoknak. A 21. században nem tűrhető a törvények illetve az európai munkaügyi előírások semmibevétele. Szégyen, hogy sor kerülhet dolgozók törvénytelen elbocsátására, megalázására, és alapvető munkajogi szabályok figyelmen kívül hagyására”- állapítja meg a lengyel szakszervezeti vezető.

hvg.hu/MTI

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját

Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját

2,5 kilométer hosszú korallzátonyt fedeztek fel az Adriai-tengerben

2,5 kilométer hosszú korallzátonyt fedeztek fel az Adriai-tengerben

Világsztárok itthon, és a BFZ a világban: összeállt a Fesztiválzenekar 2019–20-as programja

Világsztárok itthon, és a BFZ a világban: összeállt a Fesztiválzenekar 2019–20-as programja

A véreskezű sztárszakács

A véreskezű sztárszakács

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Igazinak mutatná magát, de ordas nagy kamupártnak tűnik az EP-választáson is induló Tea Párt Magyarország

Igazinak mutatná magát, de ordas nagy kamupártnak tűnik az EP-választáson is induló Tea Párt Magyarország