Gyurcsány: teljesülhet a Fidesz két javaslata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc szerint a kabinet vasárnap ismertetett csomagját értékelheti úgy a Fidesz, hogy teljesül két korábbi, nagy követelése: a megyei önkormányzatok és a parlament létszámának csökkentése. Erről a miniszterelnök nyilatkozott hétfőn.

A kormányfő vasárnap, a soron kívüli kormányülés után jelentette be: a kormány azt javasolja, hogy 199 fős parlament, valamint egyfordulós és arányos választási rendszer legyen a jelenlegi helyett. A 199 parlamenti képviselőből 176-ot listán, egy fordulóban, megyénként választanának meg, 23-at pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatokat összesítő országos listán.

A miniszterelnöl elmondta, hogy az átalakítás eredményeként nyolc helyett négymilliárd forintba kerülnének az országgyűlési választások. Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint a kormány arra is javaslatot tesz, hogy a parlamenti képviselők tiszteletdíja a mindenkori átlagbér háromszorosa legyen, és szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés. Hozzátette, kezdeményezik azt is, hogy csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma az országban.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra: 2006-ban, a választások után a kormány már előállt egy önkormányzati törvénymódosítási javaslattal, amelyben régiókat és kisebb önkormányzatokat javasolt, de akkor a legnagyobb ellenzéki párt ezt nem támogatta. Felidézte: a Fidesz 2006-ban azt mondta, hogy jobban szeretné, ha a megyei önkormányzati képviselők létszámát csökkentenék. Mértékét tekintve, amit most teszünk, az a Fidesz által 2006-ban az Országgyűlésnek be is nyújtott törvénymódosítás arányainak felel meg az önkormányzatok tekintetében - hangsúlyozta a kormányfő. Mint mondta, a Fidesz akkor azt is javasolta: legyen 200 fős a parlament és ezt rögzítse az alkotmány is.    

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, hogy 2006-ban ezt az indítványt a többi parlamenti párt nem támogatta, de a kormány most lényegében ugyanezt javasolja. Kiemelte ugyanakkor, hogy ehhez más választási szabályok kellenek, nem lehet kétszeresére növelni a választókerületek nagyságát. A kormány a Fidesz javaslatánál annyival tovább megy, hogy a lehetséges legegyszerűbb, legátláthatóbb, legolcsóbb választási rendszert teszi mellé - fogalmazott a miniszterelnök. A kormányfő úgy látja, nem voltak azzal tisztában a rendszerváltó atyák, hogy a vegyes választási rendszer a kétpártiság irányába tolja Magyarországot. Véleménye szerint nem jó erősíteni ezt a folyamatot.

Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra: a fókuszban továbbra is az adó-, szociális- és a foglalkoztatási rendszer átalakítsa van, de minden változás előfeltétele, hogy a politikai elit elfogadja a rá vonatkozó szabályok megváltoztatását. A kormányfő fontosnak tartja, hogy az emberek lássák, megszüntetik az előjogokat és a kiváltságokat.