szerző:
MTI

A Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták kettős lépéskényszerben vannak - állapítja meg a Der Standard liberális osztrák napilap szerdai elemzésében, amely a magyar kormányfő által előterjesztett reformcsomaggal foglalkozik.

Az újság emlékeztet arra, hogy tavaly ősszel, amikor az ország majdnem az államcsőd szélére sodródott, egyfajta megállapodás létezett a szocialista kormány és a Fidesz között: aki a válság közepette sokat provokál, az veszít. Január vége óta ennek azonban vége. A Fidesz újra megtalálta harcias hangját, és előrehozott választást követel. A kormány viszont ellenáll, és ezen a héten messze ható reformprogramot terjesztett elő.
 
A szocialisták mindeközben kettős lépéskényszerben vannak. Tavaly április óta Gyurcsány kisebbségi kormányt vezet, vagyis rá van utalva  egy másik párt - csak a liberálisok vagy az MDF középpárt jöhet szóba - támogatására. Egyidejűleg a miniszterelnök nyakán ott ül a Nemzetközi Valutalap (IMF) - mutat rá a cikk, utalva arra, hogy októberben mintegy 20 milliárd eurós hitelkeretet kapott az ország az IMF-től, az Európai Uniótól és a Világbanktól. Ellentételezésként Budapest kötelezettséget vállalt reformok bevezetésére és szigorúbb költségvetési fegyelem betartására. Az államháztartási hiány legföljebb a hazai össztermék 2,9 százalékára rúghat. 

A Der Standard véleménye szerint a kormány által beterjesztett reformcsomagra is az államháztartási fegyelem nyomja rá a bélyegét. Ugyanis miközben az EU többi részében konjunktúraélénkítő intézkedéseket hoznak, Magyarország játéktere gyakorlatilag nulla - adja meg a magyarázatot, majd fő vonalakban ismerteti a javasolt intézkedéseket.

Politológusokra hivatkozva azt írja, hogy mivel a liberálisok szörnyű rosszul állnak a közvélemény-kutatásokban, meg fogják szavazni a csomagot, aminek köszönhetően a kormány bizonyosan kihúzza a jövő tavasszal esedékes rendes választásig. A felmérésekből kiviláglik az is, hogy a Fidesz viszont miért veti el a reformtervet. A szocialisták eddig némileg növelni tudták támogatottságukat annak révén, hogy a válságmenedzser szerepében léptek fel. Csakhogy a Fidesz továbbra is őrzi kétharmados fölényét a közvélemény-kutatásokban, következésképpen megengedheti magának, hogy elutasítsa az együttműködést.
 
A lap úgy látja, hogy ha Gyurcsánynak sikerül is keresztülvinnie programja fennmaradó részét, és nem kerül sor előre hozott választásra, a következő hónapok politikai vitáinak középpontjában valószínűleg az IMF-hitel ügye áll majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Mi van Gyurcsány csomagjának mélyén?

A parlamentben hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekkel a kormány a válság hatásait szeretné mérsékelni, illetve el kívánja indítani az országot a kiegyensúlyozott fejlődés irányába. A csomag segítségével kellene kitörni (hivatalos megfogalmazás szerint) a gazdasági válság és a struktúraátalakítási kényszer kettős szorításából.

MTI Itthon

Gyurcsány nem politizált a beszédében, de jó ez neki?

Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti beszéde olyan politikai beszéd volt, amelyből hiányzott a politika, talán mert a kormányfő azt szeretné elérni, hogy a Fidesz is előálljon egy válságkezelő programmal. Politikai elemzők kommentálják Gyurcsány szavait.

Itthon

A Gyurcsány-csomag elemei

Évindító beszédet tart - immár ötödször - Gyurcsány Ferenc ma a parlamentben. A miniszterelnök a gazdaságélénkítő program részleteit - az adó-, a szociális és a foglalkoztatási rendszer átalakítását - ismerteti. A program főbb elemeit a hétfői Népszabadság információi nyomán közöljük.

hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány-csomag: Tölgyessy már látja a gát falán pergő vízcseppeket

Tölgyessy Péter politikai elemző a MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában beszélt a tegnap ismertetett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos benyomásairól. Nem használ és nem árt sokat, de a felkeltett hatalmas várakozásoknak könnyen lehet, hogy a kormány és szocialisták nem lesznek képesek megfelelni.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány bejelentései

A miniszterelnök szerint nagyobb gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatás növelését kell elérni, és öt területen azonnali változásokat. Az ellenzék kivonult a folyosóra. Bejelentések sora: egyebek mellett növekvő áfa, csökkenő munkáltatói tb-járulék, átalakuló nyugdíj- és szociális rendszer.

Vélemény

Gyurcsány dilemmája: reform és bukás

„Reform vagy bukás”, ez volt az őszödi beszéd kulcsmondata, de ma már inkább úgy kellene módosítania a kulcsmondatot, hogy reform és bukás – véli a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője, Novák Zoltán. Kár illúziókat táplálni, a társadalom nem lesz szövetségese a komoly megszorításokat is jelentő reformoknak, el fogja küldeni a kormányt a következő választáson. Mégis, az MSZP-nek tudomásul kellene vennie – ezt mutatják az európai példák –, a sikeres szerkezeti átalakítások nagy részéhez nem társadalmi szövetségesekre vagy széleskörű politikai konszenzusra van szükség, hanem szilárd pártpolitikai háttérre és kormányzati reform-elhivatottságra. A választási vereség pedig benne van ebben a pakliban.

Terelésekre, menetrendváltozásokra kell készülni ma Budapesten

Terelésekre, menetrendváltozásokra kell készülni ma Budapesten

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

Hadházy Ákos bocsánatot kért Németh Szilárdtól

Hadházy Ákos bocsánatot kért Németh Szilárdtól