Újraindult a 4-es metró fúrópajzsa a Duna alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Újraindult a 4-es metró fúrópajzsa kedden a Duna alatt, így a jövő héten a déli pajzs elérheti a Fővám téri állomást - közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság.

A pajzs a múlt heti leállás után azután indulhatott el ismét, hogy a szakemberek megtisztították a marótárcsát a beragadt agyagtól - olvasható a közleményben.
   
Az igazgatóság kiemelte, hogy az alagútfúrás biztonságosan folytatható a Duna alatt, mivel az agyagréteget speciális hígító anyag befecskendezése mellett fejtik tovább, technikai szünetek azonban a jövőben is előfordulhatnak.
   
A 4-es metró déli alagútfúró pajzsa egy héttel ezelőtt, múlt kedden akadt el a Duna alatt, mert az addigitól eltérő szerkezetű agyag beleragadt a marótárcsába. 
   
A déli pajzs május 18-án indult el a Duna alá és múlt péntekig a 300 méterből mintegy 190 métert tett meg. Amint átér a pesti oldalra, északi párja is elindulhat a Szent Gellért térről.
   
A DBR korábbi közlése szerint az alagútépítési munkák a budai oldalon teljesen befejeződtek. A pesti oldalon történő építéshez a pajzskiszolgáló berendezés Kelenföldről fokozatosan áttelepül a Szent Gellért térre.