Elönti a Duna a budapesti rakpartokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szakemberek vasárnapra várják a Duna tetőzést a fővárosi szakaszon az esőzések következtében; a víz elönti rakpartokat; a III. kerületi védelmi bizottság kedd délutáni ülésén dönt a szükséges óvintézkedésektől.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna várhatóan vasárnap 700 centiméterrel tetőzik majd Budapest térségében. Ez azt jelenti, hogy előbb a budai, majd a pesti rakpartot is le kell zárni a forgalom elől.
   
Óbuda-Békásmegyer önkormányzata azt közölte: Bús Balázs polgármester összehívta a védelmi bizottságot, hogy előkészítsék a szükséges óvintézkedéseket.
   
Rekordáradás a Dunán legutóbb három évvel ezelőtt volt. A folyó vízszintje Budapestnél 2006. április 3-án délután érte el előbb a 848 centiméteres rekordmagasságot, majd két nappal később tetőzött 861 centiméteres vízállással. Akkor a Római-parton és a Margitszigetet védőgátakat kellett építeni, és több százan dolgoztak éjjel-nappal a töltések megerősítésén és védelmén.
    
Árvízvédelmi szempontból a főváros területén a Római-part a legveszélyeztetettebb szakasz, de ezen a részen a gátak 10 méteres magasságig védenek.