A Jobbikról cikkezik a Los Angeles Times

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szélsőjobb magyarországi térnyeréséről közölt terjedelmes riportot vasárnap a Los Angeles Times című liberális amerikai napilap.

Vona Gábort karizmatikus fiatal nacionalistaként, pártját Magyarország legújabb, leggyorsabban növekvő és legellentmondásosabb pártjaként jellemzi az újság, amely szerint a Jobbik népszerűsége gyorsan erősödik a legkülönbözőbb konzervatív magyarok körében, különösen a fiatalok között és vidéken. Elemzők szerint a párt népszerűsége a roma kisebbséggel szembeni gyűlöletből táplálkozik és abból, hogy vezetői folyamatosan "cigánybűnözést" emlegetnek.
   
A Los Angeles Times szerint a Vona Gábor által alapított félkatonai szervezet, a Magyar Gárda és a hatóságok közötti összeütközések csak erősíteni látszanak a náci jelképeket használó, radikális nacionalista párt népszerűségét a csalódott néptömegek körében.
   
A lap a Komáromból keltezett riportban elemzőkre hivatkozva arról írt, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda térnyerésével párhuzamosan egy sor kegyetlen támadás történt romák, közöttük gyerekek ellen. "Elemzők szerint ez nem véletlen" - írta a lap, hozzátéve, a Jobbik ellen az a vád, hogy finoman kódolt antiszemitizmust terjeszt és nyíltan Magyarország náci múltjához kötődik.
   
Az újság elemzők alapján azt írta, hogy a Jobbik népszerűsége egy sor tényező következménye. Ezek közé tartoznak a növekvő gazdasági gondok, a bal- és jobboldalon is tapasztalható ellenszenv a politikai elittel szemben, valamint az az elterjedt nézet, hogy a kormány nem volt képes hatékonyan kezelni a bűnözést és az etnikai feszültségeket.