Mesterházy: víziók ütköznek a választásokon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavaszi országgyűlési választásokon víziók ütköznek majd, a voksolás tétje, hogy a felelősen gondolkodók és gazdálkodók, vagy a felelőtlenek és a populisták kerülnek-e többségbe - jelentette ki Mesterházy Attila egy politikai fórumon pénteken Nyíregyházán.

A szocialista párt miniszterelnök-jelöltje - aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselőjelöltek bemutatására érkezett a nyírségi nagyvárosba - elmondta: a 2010-es parlamenti választásokon nemcsak a politikai pártok, programok és a politikusok vitatkoznak majd, hanem eltérő víziók ütköznek egymással, ezért "óriási a mostani választás tétje".

Mesterházy Attila szerint a társadalmi különbségeket csökkenteni, valamint a demokratikus értékeket védeni akarók kerülnek szembe az ezek lebontására, vagy konzerválására törekvő erőkkel. "Ezért fontos, hogy a szocialisták egy őszinte, intenzív és büszke kampányt folytassanak minden választókerületben" - hangsúlyozta.       A feladat legalább háromrétű: el kell mondani, hogy mit tett a párt az elmúlt nyolc évben, másodsorban azokra az ígéretekre kell felhívni a figyelmet, amelyek irreálisak és szemfényvesztések, végül azt is szeretnék egyértelművé tenni, hogy a szocialisták milyen Magyarországot képzelnek el a válság utáni időszakban - mutatott rá Mesterházy Attila. 

Hozzátette: olyan ígéreteket szeretne megfogalmazni a szocialista párt, amelyek reálisak, igazak és finanszírozhatóak. Véleménye szerint nehéz lesz a Fideszt rákényszeríteni arra, hogy konkrét dolgokat mondjon, s így a polgárok választani tudjanak a két program közül. Az ellenzéki párttól konkrét, kidolgozott tervet még nem kapott az ország, ezért nagyon nehéz ütköztetni az elképzeléseket - jegyezte meg.    

A miniszterelnök-jelölt a fórumon elmondta: az ellenzéki párt egy ponton azonban nem több, hanem kevesebb pénzt ígért, ami a nyugdíjasok életében jelenthet változást. A politikus aggasztónak nevezte a Fidesznek a svéd nyugdíjmodell bevezetéséről szóló javaslatát. Véleménye szerint itt látható jól a különbség a két politikai párt programja és értékrendje között. "Megint előkerült az a régi Fidesz-recept, amit 1998 és 2002 között megtapasztalhattunk, nevezetesen, hogy a párt a nyugdíjasoktól elvett forrásokból kívánja finanszírozni egyéb más választási ígéreteit vagy vállalásait" - jelentette ki Mesterházy Attila.    

Az MSZP mindig olyan politikát követett, amely a nyugdíjasok érdekeit szolgálja - hangsúlyozta a miniszterelnök-jelölt. Szerinte a következő ciklus kormányának ugyanazt a gazdaság- és pénzügypolitikát kellene folytatnia, mint a jelenlegi Bajnai-kormánynak, így az a többlet, ami a következő időszakban megtermelődik az ország költségvetésében - 2011 és 2014 között ez mintegy kétezer milliárd forint lehet - felhasználhatóvá válhat az új kormány számára.    

A politikus azt is hangsúlyozta: a forrásokat úgy kell szétosztani a különböző társadalmi csoportok között, hogy a válság által leginkább érintettek kapják a legtöbb támogatást. Ezt lehetőleg úgy kell megvalósítani, hogy az a sok áldozatvállalás, amit az emberek hoztak az elmúlt két évben, "ne legyenek hiábavalóak" - tette hozzá. A tervek szerint a szocialista miniszterelnök-jelölt az ország összes megyeszékhelyén ismerteti majd elképzeléseit, s a párt ehhez kapcsolódó politikai programját.