Egyéni körzetek: a legnagyobb sikerek és bukások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

A választások első fordulójában néhány ismert közéleti személyiség jókora csalódást okozott. Az egyéni választókerületekben elért eredményeket általában a pártok országos szerepléséhez mértük, és azt tapasztaltuk, hogy a pártjukban ajnározott politikusok közül sokan rendkívül rosszul szerepeltek a szavazáskor, viszont néhány kevésbé ismert jelölt meghökkentően jó eredményeket ért el.

Rosszul szerepelt a mostani választásokon a Hír Tv 2002-es alapítója, a 2007-től az Echo tévéhez átigazolt Pörzse Sándor, aki a választási kampányba teljes erőbedobással vetette magát. Pörzse azonban hiába indult a budai (budapesti) 1. választókerületben, a jobboldali törzsszavazók megmaradtak a Fidesznél, és nagy többséggel Nagy Gábor Tamást, a Várnegyed polgármesterét küldték a parlamentbe, rögtön az első fordulóban abszolút többséget, 53 százalékot szavazva a Fidesz-KDNP jelöltjének. Pörzse Sándor kénytelen volt beérni a szavazatok hét százalékát közelítő eredménnyel. Ezzel éppen a legrosszabb helyezést érte el, mert az LMP jelöltje, Ertsey Katalin is messze megelőzte, 16 százalékkal, és a szocialista Molnár Zsolt is 23 százalékot kapott.

Hasonlóan Pörzséhez, a Jobbik-alelnök Balczó Zoltán is hétszázalékos eredményt ért el a 2. választókerületben, szintén Budán. Első itt is abszolút többséggel egy fideszes lett: Balsai István 53 százalékot kapott. Az Antall- és a Boross-kormány volt igazságügyi minisztere így bejutott a parlamentbe. Az MSZP jelöltje e körzetben is 23 százalékot szerzett, itt Donáth László képviselte a szocialistákat. Az MDF-es Pusztai Erzsébet, az Antall-kormány államtitkára ebben a választókerületben nem ért el jó eredményt: 4,6 százalékot kapott, ami a párt fővárosi átlageredményénél 0,1 százalékponttal rosszabb.

Szabó Tímea közepesen erős eredménye

A budapesti harmadik választókerületben az LMP jelöltje, Szabó Tímea, az európai parlamenti választásokon megismert listavezető mérette meg magát. Nem szerepelt kiugróan jól: 13 százalékot szerzett, részben talán azért, mert volt MDF-SZDSZ-es jelölt Badacsonyi Szabolcs személyében (4 százalék). A Fidesz (Menczer Erzsébet) itt 44, a szocialisták (Orosz Sándor) majdnem 30 százalékig jutottak.

Szabó Tímea, az LMP jelöltje

Az MDF-es átlagnál valamivel jobban szerepelt Király Zoltán a 4. választókerületben, 5 százalék fölötti szavazatot kapott a tévés személyiségként ismertté vált politikus. Bús Balázs óbudai polgármester ugyanakkor majdnem simán nyerte a választást, alig pár száz szavazat hiányzott ahhoz, hogy második forduló nélkül jusson be a Parlamentbe.

Gyenge volt Steiner és Hegedűs Lórántné

A budapesti 7. választókerületben a Jobbik Hegedűs Lórántnét indította, de ő csak 6,36 százalékig jutott, még az MDF-es Debreczeni József is megelőzte őt 6,99 százalékkal. A fideszes Rogán Antalnak, az V. kerületi polgármesternek nem volt valódi ellenfele itt: 53 százalékkal lépett a parlamentbe. Az MSZP-s Steiner Pál, korábbi itteni polgármester nagyon gyengén teljesített: 20,49 százalékig jutott, meg sem közelítve pártja budapesti 25 százalék fölötti eredményét. Az LMP listavezetője, Schiffer András ebben az erős mezőnyben 12,5 százalékot szerzett.

Steiner rosszul szerepelt

Gyengén szerepelt a 10. választókerületben, a Józsefvárosban az MDF országosan ismert vezetője, Herényi Károly. Mindössze 4,27 százalékot szerzett, elmaradva pártja fővárosi átlagától. A fideszes Fónagy János viszont 46 százalékot kapott. Az MSZP-s Szabó Zoltánnak meg kellett elégednie 24,4 százalékkal.

Nem voltak sikeresek a szóvivők

Nem sokkal kapott többet az MSZP jelöltje, Budai Bernadett szóvivő a 11. választókerületben. Budai a 25 százalékot közelítette meg, de a felét sem kapta Bácskai János (Fidesz) szavazatainak (50,5 százalék). Az LMP jelöltje itt 14,75 százalékig jutott – Csárdi Antalról van szó.

A másik MSZP-szóvivő sem jutott sokra. Nyakó István 12,76 százalékot kapott Borsod-Abaúj-Zemplén megye 9. választókerületében, amivel a harmadik helyre került. Ódor Ferenc fideszes politikus majdnem 60 százalékot szerzett itt, Encsen, míg a jobbikos Baksy Rezső András 23 százalék fölé tornázta magát.

Nyakó sem aratott

Gyengén szerepelt Dúró Dóra, a Jobbik alelnökének, Novák Elődnek a felesége. A párt szóvivőnője a 15. választókerületben 6,55 százalékot kapott, feleannyit sem, mint az LMP-s vezetőségi tag, Jávor Benedek (13,8 százalék). A Fidesz-KDNP jelöltje, Rétvári Bence már az első körben besöpörte itt a mandátumot, majdnem 55 százalékot szerezve. Az MSZP-s külpolitikus, Szabó Vilmos átlagos eredménnyel, 25 százalékkal végzett a második helyen.

Feleségénél alig szerepelt jobban a 17. választókörzetben, Újbudán Novák Előd, a Jobbik alelnöke és szóvivője, hiszen csak 7,8 százalékot kapott. A fideszes Kupper Andrásé lett a mandátum 50,36 százalékkal.

A legjobb eredményt elérők: Font, Lezsák, Bóka

Nagyon jó mutatói vannak az MDF-alapító Lezsák Sándornak, aki régóta fideszesként politizál. A Bács-Kiskun megyei 3. választókerületben 67 százalékon is túljutott. Az MSZP-s Csernus Ferenc csak 11,9 százalékot kapott. Talán az sem segített neki, hogy az MDF is egy Csernust indított, Dr. Csernus Tibor személyében, aki 3,66 százaléknyi szavazatot ragadott el. A Jobbik viszonylag erős volt: Gyöngyösi Márton több mint 17 százalékot ért el.

Amikor még Antall Józseffel egyeztetett Lezsák Sándor
©

A legjobb eredményt alighanem Font Sándor érte el az idei választáson egyéniben: a Fidesz-KDNP politikusa 72 százalékot szerzett Bács-Kiskun megye 6. választókerületében, Kiskőrösön, amit az MSZP-s Kollarik László mindössze 11 százalékkal tudott követni, de őt is megelőzte Szávay István, a jobbikos jelölt, 17 százalékkal. Szávay eredménye jónak mondható, ha tudjuk: róla jelentek meg az elhíresült pénisznagyobbítós fotók a neten a választások előtt.

A szintén fideszes Bóka István, Balatonfüred polgármestere 69,8 százalékot ért el városában, ami az egyik legjobb eredmény országos szinten. Mögötte 20 százalékot kapott az MSZP-s Nagy Jenő, 11 százalékot pedig a jobbikos Kepli Lajos.

[[ Oldaltörés (Folytatás: Szekeres és Veres is elbukott) ]]

Nem volt jó napja Szekeres Imre honvédelmi miniszternek április 11-e: mindössze 19 százalékot szerzett a Szolnok megyei 2. választókerületben, és ezzel a harmadik helyre, a parlamentbe bejutó fideszes Pócs János és a jobbikos Madarász Sándor mögé szorult.

A szintén befolyásos MSZP-s, Juhász Gábor csak 20 százalékig jutott Nógrád 2. választókerületében, A fideszes Becsó Zsolt itt az első körben bejutott a parlamentbe (50,69 százalékkal), és Juhászt megelőzte egy jobbikos is, Navratil Attila, majdnem 23 százalékos eredménnyel.

Szekeres Imre
©

Tiszavasváriban, az Olaszliszkán meggyilkolt tanár, Szögi Lajos településén nagyon erős volt a Jobbik, 33 százaléknál is többet kapott Császár József, a párt jelöltje. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 3. választókerületben Helmeczy László, az MDF és az Összefogás Megyénkét szervezet közös jelöltje mindössze 2 százalékot kapott. Az MSZP-s Juhász Ferenc sem szerepelt jól, a 18 százalékot éppenhogy átlépte, ezzel messze lemaradva lett harmadik, hiszen a fideszes Karakó László lett az első 42 százalékkal.

Háromból a harmadik lett, leszerepelt Veres János egykori pénzügyminiszter. Az MSZP-s polgármester szűkebb hazájában, Nyírbátorban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 6. választókerületben sem nyerte el a választók bizalmát: 17,65 százalékkal utolsó lett. Megelőzte Verest a jobbikos Kiss Sándor (23 százalék) és a Fidesz-KDNP-s Simon Miklós (majdnem 60 százalék).

Veres János
©

Esélye sem volt az MSZP-s Katona Tamásnak (21 százalék) a XII. kerületben a fideszes polgármesterrel, Pokorni Zoltánnal szemben. A volt oktatási miniszter 56 százalékig tornázta fel magát. Az MDF-es Slosár Gábor gyengén teljesített: a 4 százalékot sem érte el szavazatainak aránya.

Gyenge volt Kapolyi, Torgyán és Kolompár Orbán

Nem ért el jó eredményt a jelenlegi parlament egyik leggazdagabb képviselője, a multimilliárdos Kapolyi László Vásárosnaményban, Szabolcs-Szatmár-Bereg 8. választókerületében. Az MSZDP színeiben mindössze 3,69 százalékot kapott, viszont az MSZP-s Legény Zsolt is kifejezetten rosszul teljesített, 10,43 százalékkal csak a harmadik lett a 62 százalékos Czomba Sándor (Fidesz) és a 22 százalékos Adorján Béla (Jobbik) mögött.

A zavaros ügyeiről ismert Földesi-Szabó Lászlónak nem sikerült mandátumot szereznie. A Magyarok Egymásért Szövetsége jelöltjeként induló férfi mentelmi jogát már a kampány során felfüggesztette az Országos Választási Bizottság, mert ellene csempészés és sikkasztás miatt folyik eljárás. Földesi-Szabó 1,93 százalékot ért el Pakson, Tolna megye 2. választókerületében. A fideszes Tóth Ferenc söpörte be ezt a mandátumot 63 százalékkal.

Most hiába jelentkezett Torgyán József
©

Torgyán József is csak 2,71 százalékig jutott Csongrádon, ahol elindult, mindössze az MDF-es Rabi Mihályt (2,19 százalék) tudta megelőzni az egykori kisgazdavezér.

Kolompár Orbán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5. választókerületben szerepelt le, mindössze 2,32 százalékot kapott az MCF Roma Összefogás Párt jelöltjeként. A jobbikos Kisgergely András viszont 32 százalékig jutott, majdnem megközelítette a fideszes Riz Gábor 41 százalékos eredményét. Az MSZP-s Tóth István messze elmaradt tőlük, 22 százalékot szerzett, és csak harmadik lett.

Nem zavarta össze a fideszes szavazókat a Jobbik Tatán, Komárom-Esztergom megye 2. választókörzetében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Michl József 56 százalékot szerzett, a jobbikos Michl - Michl Miklós - pedig csak 12 százalékot.

Hozzászólások