Erdő: magyarok és szlovákok többségében nincs gyűlölet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szlovákia és Magyarország lakosságának többségében nincs gyűlölet a másik nemzet iránt - állították szlovák és magyar katolikus egyházi vezetők csütörtökön Pozsonyban.

"Az emberek többsége normálisabb, mint a politikusok" - jelentette ki Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a szlovák és a magyar püspöki kar képviselőinek találkozóját követően újságírók előtt. Az érsek szerint a katolikus egyház kötelességének tekinti, hogy párbeszédet folytasson a múltbeli problémák áthidalása érdekében. Megjegyezte: a két püspöki kar már 2006-ban Esztergomban megtette a megbékélési gesztust, kölcsönösen megbocsátottak egymásnak.

A két püspöki kar a szlovák-magyar feszültség legutóbbi eszkalációja idején is üzenetet juttatott el a lakossághoz a kölcsönös megbékélés és a szeretet szükségességéről. Erdő emlékeztetett, hogy hasonló megbékélési gesztust tett a lengyel és a német katolikus egyház is. Stanislav Zvolensky pozsonyi érsek szerint a megbékélés kérdése elkerülhetetlen. A szlovák egyházi vezető hangsúlyozta: nem szabad pazarolni erőinket a múlt problémáira, most azokra a gondokra kell összpontosítani, amelyeket a jelen vetett fel.

Erdő leszögezte, hogy az evangélium üzenetének anyanyelven kell eljutnia a hívőkhöz. Ezen a téren nagy szerepet játszik a püspöki karok együttműködése. Szlovákiában magyar, míg Magyarországon szlovák papok működnek. A két püspöki kar megállapodott abban, hogy kölcsönösen segítik a papképzést a másik ország egyházi oktatási intézményeiben. A szlovák és a magyar püspöki kar rendszeresen találkozik, hol Szlovákiában, hol Magyarországon.

Hozzászólások