Este zápor, zivatar jöhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A déli, délnyugati szél kezdetben csak néhol, szombaton már többfelé megerősödik, zivatarban viharos széllökések is kialakulhatnak - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pénteken túlnyomóan derült, száraz idő várható. Szombaton is sok lesz a napsütés, de északon, északnyugaton főként délután, este időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és ott helyenként zápor, zivatar is lehet. A déli, délnyugati szél kezdetben csak néhol, szombaton már többfelé megerősödik, zivatarban viharos széllökések is kialakulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Szinte az egész szárazföld időjárását egy nagykiterjedésű, többközéppontú, észak-európai ciklon alakítja. A ciklon frontrendszere a Pireneusi-félszigettől Nyugat-Európán át egészen a Skandináv-félsziget északi részéig húzódik. A front előtt meleg, többnyire száraz levegő áramlik Nyugat- és Közép-Európa fölé, hatására többfelé 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, sőt csütörtökön Kelet-Franciaországban és Dél-Spanyolországban 28, 29 fokot is mértek. A front viszonylag keskeny vonalában záporok, zivatarok alakulnak ki, és a front mögött több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Északkelet-Európában is hűvös van, ott a délutáni órákban 9, 14 fok között alakul a hőmérséklet. Szombat estig csak megközelíti a Kárpát-medencét az említett front, még meleg marad az idő, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok.