Médiacsomag: a véleménynyilvánítás is szabad marad

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elfogadta az Országgyűlés a fideszes médiacsomag három eleméhez benyújtott, az előterjesztő által támogatott módosító indítványokat. Az ellenzék több javaslatot is támogatott.

Nagy többséggel, 343 igen, 1 nem és 12 tartózkodás mellett fogadták el azt a kulturális bizottsági módosító indítványt, amely szerint az alkotmány kimondja: a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságához (eredetileg csak ez utóbbi szerepelt a jogszabályban), továbbá a közérdekű adatok megismeréséhez, valamint terjesztéséhez. A Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik igennel voksolt, az LMP tartózkodott, az egy nem voksot a szocialista Tukacs István adta le.

Az Országgyűlés elfogadta a médiát és hírközlést szabályozó törvényjavaslathoz benyújtott, kétharmados és feles többséget igénylő, az előterjesztő által támogatott módosító indítványokat is. Ezek között volt, hogy az eredeti előterjesztéshez képest 12-ről 14-re emelkedik azon civil szervezetek száma, amelyek tagokat delegálhatnak a közmédiumokat felügyelő közalapítványok civil kuratóriumainak megfelelő Közszolgálati Testületbe. (A testületbe elsősorban az egyházak, illetve a politikai érdekviszonyokat tükröző szervezetek juttathatnak képviselőt.)

Egy másik módosító szerint az eredeti javaslathoz képest csökkentik a médiaszabályozó testületekben dolgozó tisztségviselők illetményét és végkielégítését - ezeket az ellenzék is megszavazta.

Elfogadták a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló határozati javaslathoz benyújtott, támogatott indítványokat is. A módosítás értelmében a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagjainak száma az előzetesen tervezett öt helyett nyolc lenne, közülük hármat a kormánypártok, hármat az ellenzék, kettőt pedig a Médiatanács delegálna.

Nem fogadta el a Ház - mert alapvetően csak a Jobbik és az LMP támogatta - a fideszes Révész Máriusz és Kővári János azon módosító javaslatát, hogy határozza meg az alkotmány a közszolgálati médiumok megkülönböztetett feladatait kereskedelmi médiához képest, és kerüljön be az alaptörvénybe, hogy "a médiaszolgáltatásnak megkülönböztetett feladata a közügyekről való kiegyensúlyozott és hiteles tájékoztatás".

Az előterjesztők egyébként szinte kizárólag a kulturális bizottság által benyújtott módosító indítványokat támogatták. Ez alól két kivétel, hogy a médiát és hírközlést szabályozó törvényjavaslatnál "befogadták" a fideszes Koszorús László, valamint a jobbikos Novák Előd és frakciótársa Pörzse Sándor indítványát, amely szerint a műsorszolgáltatási jogosultságát 2010. január 1. és 2011. december 31. (a digitális átállás céldátumáig) között elveszítő televíziókkal a Médiatanácsnak nem kötelező ideiglenes műsorszolgáltatási szerződést kötnie.  

A médiacsomag eredeti változatáról bővebben a HVG legutóbbi számában olvashat.

A csomag zárószavazásra jövő héten lesz.