Kompenzációs listák: szorít az idő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az október 3-ai önkormányzati választásra ma 16 óráig lehet kompenzációs listát állítani. A 168 tízezernél több lakosú településen 1631 képviselőt egyéni választókerületben és további 641 képviselőt kompenzációs listáról választanak meg.

Az önkormányzati választáson a tízezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - szerezhetnek mandátumot. A 168 tízezernél több lakosú településen 1631 képviselőt egyéni választókerületben és további 641 képviselőt kompenzációs listáról választanak meg.

Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma a települések lakosságszámához igazodik: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum, 75 ezer lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum, 100 ezer lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 ezer lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

A tízezernél nagyobb lélekszámú településen, illetve fővárosi kerületben egyéni választókerületi képviselőjelölt az lesz, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott, kompenzációs listát pedig az a jelölőszervezet indíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított.

A kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelöltet lehet állítani, mint a listáról megszerezhető mandátumok száma, a listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölő szervezet határozza meg.

A kompenzációs listát és az azon szereplő jelölteket ma 16 óráig lehet bejelenteni a helyi választási bizottságnál. A lista bejelentése után a jelöltek sorrendjét már nem lehet módosítani, új jelöltet nem lehet a listára felvenni, a listán szereplő jelöltet a jelölő szervezet nem vetetheti le a listáról, és a jelölő szervezet a listát nem vonhatja vissza. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik (elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről), helyére a listán soron következő jelölt lép.

A kompenzációs listát és a rajta szereplő jelölteket a helyi választási bizottság a bejelentésüket követő két napon belül veszi nyilvántartásba.

A voksolás napján a választópolgár csak az egyéni képviselőjelöltre szavazhat. A kompenzációs listára a választó nem voksolhat, mert arról a mandátumokat az egyéni választókerületekben összesített töredékszavazatok (vagyis az egyéni választókerületben mandátumot nem szerző jelöltekre leadott érvényes szavazatok) arányában osztják ki.

Nem kaphat mandátumot annak a jelölőszervezetnek a kompenzációs listája, amelynek a jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát nem érték el, és az a közös kompenzációs lista sem szerezhet mandátumot, amelyeknek a jelöltjei nem szerezték meg a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok tíz százalékát.