Több főnyomócsövet is elvágott egy markológép a belvárosban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtelt vízzel a Belvárosi Főplébániatemplom altemploma, miután egy markológép szerdán elvágott több főnyomócsövet a fővárosi Március 15. téren - közölte Osztie Zoltán, a templom plébánosa.

A plébános szerint a kár több tíz millió forintra tehető, miután a víz egy órán keresztül ömlött a téren keresztül a templomba, és elöntötte az altemplomban lévő kazánházat. A sártenger a műemlék-kapuzatot és a templomfalakat is rongálja, amelyek megszívják magukat vízzel.

Emellett a templom hátsó részénél egy markológép "iszonyú port verve" bont szét egy betonfalat, emiatt a műemlék Szent Flórián-szobor károsodott, mert nem óvták semmiféle védőborítással.

A fővárosi önkormányzat a Március 15. teret a Budapest Szíve program keretében újítja fel - mondta a plébános, megjegyezve, hogy a munkálatokat szerinte "elképesztő fejetlenséggel és szervezetlenséggel" végzik.

Osztie Zoltán elmondta: már korábban levelet írt a főváros kiemelt fejlesztések irodájának, mert a munkálatok jelentősen megnehezítik a hívek templomba jutását, de eddig nem kapott választ.

Pál Béla, a Budapest Szíve Városfejlesztő Nonprofit Kft. kommunikációs menedzsere az MTI megkeresésére azt mondta, hogy valójában csak kevés víz ömlött be a templomba; a tűzoltók nem is indították be a szivattyút, inkább vödörrel távolították el a vizet az altemplomból. A kommunikációs vezető szerint nem helytálló a plébánosnak az a kijelentése sem, hogy károsodott a műemlék Szent Flórián-szobor, mert a munkások azt letakarták és óvták.