Előzetesben marad Benedek Fülöp

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Vélhetően tudott a rendőrségi nyomozás vele kapcsolatos lépéseiről Benedek Fülöp, volt agrárállamtitkár. Benedek Fülöp előzetesét most február 5-ig a Budai központi Kerületi Bíróság.

A Fővárosi Bíróság keddi tájékoztatása szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség a letartóztatás meghosszabbítását, a védők a megszüntetését kérték. A bíróság az ügyészi indítványt találta megalapozottnak. Az indoklásból kiderül: az ügyben nincs olyan változás, ami a letartóztatás megszüntetését indokolná, ráadásul a házkutatásokkor - a közleményben csak monogramján szereplő - Benedek Fülöp irodájából olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy a férfi kiterjedt kapcsolatrendszerén értesült az "egyes nyomozati cselekményekről", azaz a rendőrség lépéseiről. Olyan adatok is felmerültek a bíróság szerint, hogy a volt államtitkár megpróbálta befolyásolni a tanúkat és megnehezíteni az eljárást. Az indoklás szerint ettől továbbra is tartani lehet.

Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt, Benedek Fülöp a gyanú szerint 2005 és 2007 között jogosulatlanul szervezett meg különböző protokoll vadászatokat, illetve 2006-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel fizettette ki a saját céljaira megrendelt facsemetéket. Ehhez fiktív tanácsadói szerződéseket kötött. Ezzel a vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve - részben felbujtóként - a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint kárt okozott. Benedek Fülöp korábbi kihallgatásán vallomást tett, de tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

A volt szakállamtitkárnak egyébként nem ez az első ügye: tavaly decemberben első fokon, nem jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 millió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A végzés szerint nyomást gyakorolt földhivatali vezetőkre, hogy minősítsenek át egy pákozdi állami földterületet, hogy azután el lehessen adni. Az első fokú ítélet kimondása után Benedek Fülöp bejelentette távozását a vagyonkezelőtől.