A titkosszolgák a közösségi oldalakon is figyelnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

Földi László, a titkosszolgálatok volt műveleti igazgatója szerint a szervezet dolgozói akár otthonról, egy kényelmes fotelből is végezhetik munkájukat a közösségi oldalnak köszönhetően. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy csak óvatosan szabad magunkról információt közzétenni a közösségi oldalakon, ugyanis a „szervek” mindent figyelnek.

A közösségi portálokra gyakran látogatnak a hírszerzés és az elhárítás szakemberei, hiszen a felhasználók által önként feltöltött adatok a titkosszolgálatok számára valóságos kincset érnek - írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

Földi László kifejtette: egy szolgálat elsősorban a kapcsolati rendszereket szeretné tisztán látni, mert könnyen kiderülhet, hogy a célszemélyt kin keresztül lehet becserkészni, hiszen  a szolgálatok egyik legfontosabb tevékenysége a hálózatépítés. Kíváncsiak ugyanakkor arra is, ki lehet-e mutatni olyan összefüggéseket, amelyek mögött például terrorcselekmény előkészülete áll. Földi László megjegyezte, a titkosszolgálatok munkatársai ezt a "figyelést" könnyedén, akár otthonról, egy kényelmes fotelből is elvégezhetik.

Rawelhoffer Antal nemzetbiztonsági szakértő úgy vélekedett, hogy egyes közösségi portálokat az amerikai szolgálatok hoztak létre. "Egy világhatalomnak komoly információszerző hálózati rendszereket kell működtetnie. Nem enegedhetik meg maguknak, hogy ne legyenek jelen a világon mindenhol, és ne szerezzenek meg minden információt, ami az ország biztonságát szavatolhatja."

A volt kémelhárító beszámolt arról is, hogy a szolgálatok érdekeltek a legjobb technika alkalmazásában. "Cégeket, fedővállalkozásokat hozhatnak létre mindenfajta tevékenységgel összefüggésben, így a kommunikációs szolgáltató szektorban is." De emellett saját oldalakat, blogokat is működtetnek, vagy akár egy közösségi portált. Rawelhoffer felhívta a figyelmet arra, hogy az oldalak használói nem biztos, hogy tudják, az milyen veszéllyel járhat. "Adott esetben nem biztos, hogy a személyére, hanem rokonaira, kapcsolataira nézve. A fiatalok gond nélkül kibeszélik chatalés közben a családjuk anyagi helyzetét, felsorolják ingósáigat, viszonyaikat és szokásaikat."

Földi László éppen ezért azt ajánlotta, hogy aki nem akarja, megtudják titkait, ne levelezzen, ne telefonáljon, helyette személyesen beszélgessen, ez örök szabály.