Magyar Nemzet: hűtlen kezelés miatt tett feljelentést Budai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Magyar Nemzet

Hűtlen kezelés miatt tett feljelentést Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az egyik hetvenmillió forintos támogatást elnyert pályázat ügyében, amelyet a Magyar Nemzet szombaton tett közzé - írja a Magyar Nemzet. Magyar Bálint volt oktatási miniszter szerint mindez politikai indíttatású üldözés, Borbély Gábor, a Magyar Bálint vezette oktatási tárca volt főosztályvezetője szerint pedig teljesen abszurd a vád.

Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos jelentős értékben elkövetett hűtlen kezelés és jogosulatlan gazdasági előnyszerzés bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést a lapban szombaton ismertetett, az MTA Filozófiai Kutatóintézete által 2005-ben elnyert pályázattal kapcsolatban - írja a lap. A tendert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal írta ki, s ennek nyerteseként a kutatóintézet 70,5 millió forinthoz jutott 2005 augusztusában.

Noha sem a pályázati kiírásban, sem a Vallásfilozófia és a vallások társadalmi jelenléte című nyertes pályázatban nem szerepelt ennek a lehetősége, az egyes feladatokat megbízási szerződések alapján alvállalkozásoknak adták ki. Pedig a pályázatban azt is rögzítették, hogy a programot az MTA Filozófiai Kutatóintézete valósítja meg, amely körülbelül 20 kutatót foglalkoztat. A társaság tagja Heller Ágnes, Vajda Mihály, Radnóti Sándor, Gábor György és Geréby György is.

A Magyar Hírlap információi szerint az elszámoltatási kormánybiztos feljelentésében az áll: a szerződés nem tette volna lehetővé, hogy a filozófiai intézet gazdasági társaságot vagy más jogi személyt vonjon be a tanulmány elkészítésébe, ennek ellenére 16 megbízási szerződést kötött egyebek mellett olyan cégekkel, amelyek az intézet vezetőinek családtagjaihoz köthetők. A pályázati anyagban a program vezetőjeként az intézet korábbi igazgatóját, Borbély Gábort nevezték meg. Aláírásával a kutatóintézet további megbízási szerződéseket kötött olyan gazdasági társaságokkal, amelyek az intézmény munkatársainak érdekeltségébe tartoztak. (Maga Borbély is tagja egy olyan társaságnak, melyet később egy részfeladata elvégzésével bíztak meg.)

Ezekben az esetekben arra hivatkoztak, hogy azért szervezik ki a munkát, mert az intézmény nem rendelkezik a megfelelő szellemi kapacitással. Összesen tizenhat megbízási szerződést kötöttek, kisebb részben természetes személyekkel, nagyobb részben gazdasági társaságokkal. A feljelentés kapcsán Magyar Bálint volt oktatási miniszter a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: mindez politikai indíttatású üldözés, s ha majd a bíróságra, ügyészségre elmegy, akkor ki fog derülni, hogy Budai Gyulának van-e egyáltalán valamiben igaza.

Borbély Gábor - aki korábban a Magyar Bálint vezette oktatási tárcánál projekt- és főosztályvezetői pozíciót töltött be - a Magyar Nemzetnek az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: teljesen abszurdnak tartja a vádakat, szerinte minden jogszerűen történt. Leszögezte: az NKTH és az intézet között megkötött támogatási szerződésben nem szerepelt olyan kitétel, amely szerint ne lehetett volna gazdasági társaságokat bevonni a munkába, innentől kezdve pedig értelmetlennek tűnik a feljelentés. Úgy vélte, egykori intézeti kollégája, Demeter Tamás áll a háttérben, aki korábban is hangoztatott hasonló rágalmakat, amelyeket azonban azóta írásban visszavont. Borbély szerint Demeter most magánbosszújához próbál politikai támogatást szerezni.