szerző:
MTI/Népszabadság
Tetszett a cikk?

Drága stratégiai tervet dolgozott ki a MÁV: a társaság 4455 milliárd forintot költene beruházásokra 2030-ig formálódó stratégiai programja szerint, az anyagot azonban átdolgozásra visszaküldte a kormány - számol be a hétfői Népszabadság.

A fejlesztésekkel a vonatok pontosak, tiszták, gyorsak, kényelmesek és megbízhatóak lennének. A csillagászati összeg nagyobb részét, úgy 65 százalékát az Európai Uniótól, 15 százalékát a költségvetéstől várnák. A még hiányzó húsz százalékot egyéb forrásból, az ötletelők szerint pénzintézeti hitelekből vagy vállalkozói kölcsönökből teremtenék elő. Ha pedig ez nem lenne elég, a stratégiai program utolsó évét követő négy esztendőben a kiadásokat további 1173 milliárd forinttal fejelnék meg. Így 2034-ig összesen 5628 milliárd forintot fordítanának fejlesztésekre - írja a Népszabadság.

A MÁV szakértői alaposak voltak, előre meghatározták azt is, a kért forrásokat mire használnák fel. Ha rajtuk múlna, a legtöbb pénzt az Új Széchenyi Terv szerint a "legalább 6000 kilométeres" országos vasúthálózat alap-infrastruktúrájának - a pályák és tartozékai, műtárgyai - megújítására fordítanák. Erre a célra 2015-2030 között 3260 milliárd forintot költenének - 2034-re pedig a teljes keret elérné a 4433 milliárd forintot.

A vasútvonalak fejlesztését a menetrendi igényekhez igazítanák. Évente mintegy 200 kilométer vasúti pályát újítanának fel, hozzávetőleg 18-19 milliárd forintból. A távolsági alaphálózat fejlesztése 1356 kilométeren készülne el 2020-ig, míg 1451 kilométeren a vonatok az eredeti pályaparamétereknek megfelelő sebességgel közlekedhetnének. A budapesti elővárosi vonalak közül 338 milliárdért 313 kilométer újulna meg az évtized végére. A villamosított vonalak hossza pedig 2030-ban megközelítené a háromezer kilométert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector

Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector