Áramtolvaj éttermek és lakások tucatjaira csapott le a rendőrség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
FH/Hírszerző

Az ellenőrzött vendéglátók 42, a magánház-tulajdonosoknak pedig 41 százaléka szabálytalanul jutott hozzá az elektromos áramhoz Nyíregyházán. A keddi akcióban 215 vendéglátóhelyet és magánházat ellenőriztek, az akcióban 52 rendőr és 38 ellenőr vett részt. A rendőrök 18 embert előállítottak, hatot őrizetbe is vettek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint harmincnyolc ellenőr és ötvenkét rendőr vett részt a keddi akcióban. Először a szolgáltatókat - presszókat, pizzériákat, éttermeket vizsgálták: a 121 ellenőrzött vállalkozás közül 51-nél találtak szabálytalanságot. Tizenhárom rendellenes-, harmincnyolc pedig szerződésszegő vételezés volt, tehát illegálisan befolyásolták a mérőórákat vagy megcsapolták a fővezetéket. Utóbbiak esetén igazságügyi szakértő bevonásával rendőrségi eljárás indult.

Ezután a lakóházakat ellenőrizték, 94 ellenőrzésből harminckilenc esetben született feljelentés. Sok helyen megkerülték a mérőórákat, hat alkalommal pedig egyszerűen drótot akasztottak az utcai vezetékre. A közvetlen életveszély miatt körülbelül tíz helyen azonnal meg kellett szüntetni a csatlakozást. Tizennyolc embert állítottak elő a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra, hatot őrizetbe is vettek.

Ha valakiről bebizonyosodik, hogy több mint 20 ezer forint kárt okozott a szolgáltatónak, akár 2 év börtönbüntetést is kaphat. Ha ennél kevesebb kárt okozott, akár két hónap börtönre vagy 150 ezer forint bírságra számíthat.