Az államtól félti a Trafót az LMP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az LMP azt kéri a városvezetéstől, hogy ne adja át kormányzati üzemeltetésbe a Trafót, mert az még kevesebb forrást jelentene.

Karácsony Gergely országgyűlési képviselő szerdai, a Fővárosi Közgyűlés idején, a városházán tartott sajtótájékoztatóján emlékezetett arra, hogy hétfőn a parlamentben Szőcs Géza kulturális államtitkárt kérdezte a Trafó sorsáról. Elmondta, az államtitkár azt a meglepő kijelentést tette, hogy a Trafó kortárs művészeti központ az államhoz kerülne, és egy más koncepció szerint működne tovább; eszerint két táncművészeti csoportnak lenne a kőszínháza.

Karácsony Gergely közölte, az LMP azt kéri a fővárostól, hogy ne adja át az államnak a Trafót. Szerinte ugyanis lehet, hogy a fővárosnak az intézményre nincs elég pénze, de az államnak még annyi se. A Trafónak fontos szerepe van abban, hogy a magyar kortárs tánc- és színházművészet bekerült az európai vérkeringésbe - mondta az LMP-s politikus. Közölte, hogy az LMP veszélyeztetve látja az intézmény működését, ha annak nem a főváros, hanem a központi kormányzat lesz a fenntartója.

A Fővárosi Önkormányzat korábban azt tervezte, hogy a Trafóba olvasztja be a Petőfi Csarnokot. A tervtől azonban elálltak, a PeCsára hasznosítási pályázatot írnak ki áprilisban, a koncerttermi funkció megtartásával.

Az LMP fővárosi képviselője, Somfai Ágnes a sajtótájékoztatón a fővárosi hajléktalanellátás átalakításának szándékát bírálta. Emlékezetett arra, hogy a közgyűlési előterjesztés szerint a városvezetés szakmai indoklás nélkül felmondaná az ellátásban részt vevő összes civil szervezettel kötött szerződést. Azt javasolják, a városvezetés vonja vissza az előterjesztést, és az elkövetkező hónapban szakmai szervezetekkel alakítsák ki a fővárosi hajléktalanellátás új koncepcióját, amelynek hatékonyabbnak és célirányosabbnak kell lennie. Hozzátette: azt kérik a városvezetéstől, ne csökkentsék az idén a hajléktalanellátás forrásait.