Soltész: fenntarthatatlan a mostani szociális és gyermekvédelmi rendszer

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint fenntarthatatlan jelenlegi formájában a mostani szociális és gyermekvédelmi rendszer. A helyettes államtitkár hozzátette: a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció új alapokra helyezi a szolgáltatórendszert.

A jelenlegi formájában hosszú távon nem tartható fenn a szociális és gyermekvédelmi rendszer főleg az átláthatatlansága miatt - mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció - konzultáció a szociális ágazattal 2011 című rendezvénysorozat első, budapesti állomásán a KDNP-s politikus átláthatatlannak minősítette a segélyezési rendszert. Az állam nem tudja, hogy mennyit fizet ki segélyezésre - mondta, hangsúlyozva: nem vállalható tovább, hogy a szociális, gyermekvédelmi intézmények vezetői folyamatosan csak a kiskapukat, a megoldásokat keresik a finanszírozásra.

Megemlítette, hogy a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete szerepelteti a házasság és a család védelmét, valamint azt is, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz, illetve, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.

Nyitrai Imre helyettes államtitkár elmondta: a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció - amely május elején, közepén kerülhet a kormány elé - a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatórendszer megszervezésének és finanszírozásának új alapokra helyezését és hosszú távú, 2020-ig megvalósítandó irányvonalait vázolja fel. 

A helyettes államtitkár is kitért arra, nem látható, hogy ki mekkora támogatást kap az államtól. Szerinte 20 évvel ezelőtt nem tisztázták megfelelően az állam szociálpolitikában való szerepvállalását. Meg kell teremteni Magyarországon a tervezhető szociálpolitikát - emelte ki, hozzátéve: 2011 őszén három fontos területen - a gyermekvédelmi gondoskodásban, a szociális szolgáltatásokban, a segélyezés és a támogatások területén - új szabályozási keret születik.

Kifejtette: a koncepcióban megjelenik az egyén és az család elsődleges felelőssége, azaz az állam csak ott lép be, ahol szükség van rá. Beszélt a szociális számla bevezetéséről, mellyel valamennyi szociális juttatás és a szolgáltatások állami támogatási összege is láthatóvá válik. Nyitrai Imre elmondta, a koncepció szerint középtávon a rendszeres támogatások a járási hivatalokhoz lennének telepítve. 

Véget fog érni a normatív támogatások felülről nyitott büdzsével rendelkező finanszírozási rendszere - szögezte le, hozzátéve: az állam szolgáltatás-vásárlóként fog fellépni a szociális szolgáltatások jelentős területén.

A koncepció tartalmazza a tanácsadó és támogató központok rendszerét, amely járási szinten működne; a Szociális Adminisztrációs Központ a források elosztásában venne részt, a források pedig a Nemzeti Szociális Alapban lennének - sorolta a helyettes államtitkár, aki elmondta azt is, hogy az alapkezelés felügyelete a mindenkori szakminisztérium dolga lenne.

Mint elhangzott, a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepcióban felvázolt célok megvalósításának első lépése egy új szolgáltatási törvény megalkotása. A jövőben egységesen, egy törvény keretein belül jelennek meg a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások, gyermekvédelmi ellátások. Az új szolgáltatási törvény szakmai koncepcióját a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepciót követően teszik a kormány elé, a törvénytervezet megtárgyalása az Országgyűlés őszi ülésszakán lehet - olvasható a rendezvényen kiosztott háttéranyagban.