Bezár a margitszigeti vadaskert: már szervezik az állatok elhelyezését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője szerint a tervezett bezárást nem lehet a végsőkig húzni. Mint fogalmazott: annak nincs még pontos időpontja, de várhatóan "az év első felében" megtörténik.

Már szervezi a margitszigeti vadaskertben található állatok elhelyezését a Fővárosi Állat- és Növénykert; a dámvadszaporulatot nemrégiben el is szállították - mondta az állatkert szóvivivője.

Hanga Zoltánt annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a Fővárosi Közgyűlés LMP-frakciója, illetve Szaniszló Sándor, a főváros városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának MSZP-s elnöke hétfőn egybehangzóan bírálta a az ingyenesen látogatható kisállatkert bezárására vonatkozó tervet. Az LMP közlése szerint a Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén tárgyalja a fővárosi állatkert elmúlt évi  beszámolóját és ez évre szóló munkatervét.

Hanga Zoltán tájékoztatása szerint a tervezett bezárást nem lehet a végsőkig húzni. Mint fogalmazott: annak nincs még pontos időpontja, de várhatóan "az év első felében" megtörténik. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a bezárás lehetőségét több mint egy hónappal ezelőtt, az állatkert évadnyitó sajtótájékoztatóján felvetették. Szavai szerint szándékukról egyeztettek a fővárossal is, a döntést közösen hozták meg.

Hanga Zoltán kitért arra: hallottak a kisállatkert megmentése érdekében indított aláírásgyűjtésről és megtisztelőnek is tartják a kezdeményezést, de a pénzhiányt ez nem oldja meg. Nem a szándékokkal van baj, senki nem akarja, hogy megszűnjön a margitszigeti vadaskert, de egyszerűen nincs rá pénz - jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert 2002 óta üzemelteti a margitszigeti kisállatkertet, amelyre 2007-ig külön forrást is kapott. Hozzátette: azóta ez megszűnt, és mivel a Fővárosi Önkormányzat az idei működési célra adott támogatását 153 millió forinttal csökkentette, nem tudják tovább vállalni ezt a feladatot.

Mint mondta, a kisállatkert fenntartása évente nagyjából 40 millió forintba kerül. A működtetést - benne az állatok gondozását és az éjszakai felügyeletet - öt alkalmazott végzi, de ebben nincsenek benne azok, akik a takarmány, vagy egyéb dolgok beszerzésében vesznek részt. Az állatkert központilag, közbeszerzési eljárás keretében szerzi be a takarmányt, abból visznek a Margitszigetre is.

A szóvivő jelezte: a kisállatkert saját bevétele körülbelül 5 millió forint, ami elenyésző a működési költségekhez képest. Véleménye szerint nem reális lehetőség, hogy belépőjegyet szedjenek, hiszen a vadaskert méretei és adottsága miatt akkor is lehet látni szinte mindent, ha valaki nem megy be a területére. A margitszigeti kisállatkert fél hektáros területén jelenleg huszonhat különböző állatfaj nagyjából kétszáz egyede él.