Megalakult a budapesti Tom Lantos Intézet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az intézmény vezetésének első hivatalos ülésével Budapesten pénteken megalakult a Tom Lantos Intézet (TLI), amelynek ünnepélyesen június 28-án avatnak fel - közölte Maximilian Teleki, a TLI igazgatótanácsa végrehajtó bizottságának tagja, a Magyar Amerikai Koalíció (HAC) elnöke.

Az intézet célja a 2008-ban elhunyt Tom Lantos szellemi örökségének ápolása és ezzel összhangban az, hogy világszerte védje és erősítse az emberi és a kisebbségi jogokat, és hozzájáruljon a transzatlanti kapcsolatok fejlődéséhez.

Az igazgató tanács végrehajtó bizottságának (vb) két társelnöke Katrina Lantos-Swett, Tom Lantos lánya és Gál Kinga néppárti EP-képviselő lett. A vb tagja amerikai részről Phil Friedman és Maximilian Teleki, magyar részről pedig Szabó Vilmos és Erstey Katalin parlamenti képviselő.

A TLI ügyvezető igazgatója Izsák Rita, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke lesz, aki azonban csak az uniós elnökség lezárulta után foglalja el hivatalát. Az intézet kutatási igazgatója Bíró Gáspár nemzetközi hírű emberi jogi szakértő. A intézmény vezetőségének munkájában az MTI információi szerint a későbbiekben fontos szerepet kaphat Tőkés László püspök, az EP alelnöke is.

A Tom Lantos Intézet, valamint a Gyarmati István vezette Demokratikus Átalakulásért Intézet munkáját közös, négypárti kuratórium felügyeli, amelynek társelnöke Schöpflin György néppárti EP-képviselő és Kovács László, az Európai Bizottság volt tagja, volt szocialista külügyminiszter.

"Rendkívül pozitív fejlemény, hogy a budapesti Tom Lantos Intézet a magyar kormány és az ellenék, és Fidesz, illetve az MSZP és az LMP megegyezése alapján jött létre, ami kedvező hatást gyakorolhat a magyarországi politikai közhangulatra" - jelentette ki az MTI-nek Maximilian Teleki. "A többpárti megegyezéssel létrejött intézmény küldetése, hogy a tolerancia eszményét hirdesse és a kisebbségek ügyét támogassa Kelet-Közép-Európában és az egész világon, ami a rendkívül összetett nemzetközi problémák megoldása révén vezető szerepet biztosít Magyarországnak és nagyon fontos az egész régió szempontjából" - tette hozzá.

A Tom Lantos Intézet hivatalos megnyitását egy nap választja majd el a 100 éve született Ronald Reagan budapesti mellszobrának felavatásától. A két eseményre az MTI értesülése szerint magas rangú vendégeket várnak az Egyesült Államokból.

A Tom Lantos Intézet vezetősége:

Katrina Lantos-Swett, a Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és az Igazságért elnök-vezérigazgatója, jogász, történész, a Dél-dániai Egyetem volt emberi jogok- és külpolitika-oktatója, az Új-angliai Főiskola volt programigazgatója, az amerikai szenátus jogi bizottságának volt helyettes jogtanácsosa, aki 1980 óta apjának közeli munkatársa és tanácsadója volt.

Gál Kinga (Fidesz), az Európai Néppárt europarlamenti képviselője, jogász, politológus, emberi jogi szakértő, az EP polgárjogi, igazságügyi és belügyi bizottságának alelnöke, az MTA elnökének volt tanácsadója, a flensburgi Európai Kisebbségügyi Központ volt jogi szakértője, a Határon Túli Magyarok Hivatalának volt alelnöke, számos kisebbségügyi tanulmány szerzője.

Izsák Rita jogász, emberjogi aktivista, helyettes államtitkár, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke, az ENSZ emberi jogi biztosi hivatala civil társadalom egységének volt tanácsadója, az Európai Roma Jogi Központ volt kommunikációs felelőse.

Bíró Gáspár az ELTE jogi karának egyetemi tanára, nemzeti és etnikai, majd a határon túli magyarok ügyeiben illetékes volt kormányfőtanácsos, a Közép-Európa Intézet volt tudományos főmunkatársa, az ENSZ közgyűlésének, valamint Emberi Jogok Bizottságának volt jelentéskészítője, az Emberi Jogok Előmozdításáért és Védelméért Albizottságának volt tagja, az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményét felügyelő tanácsadó testületének volt alelnöke.

Phil Friedman üzletember, elektromérnök, informatikus, közgazdász, a Computer Generated Solutions (CGS) elnök-vezérigazgatója. 1996-ban az Ernst & Young, az Inc. Magazin, a Merrill Lynch és New York városa az év vállalkozójának választotta. Több fontos amerikai és nemzetközi gazdasági, üzleti és oktatási intézmény - így a Lantos Alapítvány - elnökségi tagja.

Maximilan Teleki a Magyar Amerikai Koalíció elnöke, közgazdász, üzletember, Amerika Katolikus Egyetemének média és világpolitika szakos tanára, az ingatlan-beruházásokkal foglalkozó The Max-McLaren Financial Group (MMFG) alapítója több magyar és közép-európai cég igazgatóságának tagja, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatósági tagja.

Szabó Vilmos (MSZP) frakcióvezető-helyettes, a parlament külügyi bizottságának tagja, a kisebbségi ügyeket felügyelő volt miniszterelnökségi politikai államtitkár, volt külügyi államtitkár, a külügyi és határon túli magyarok bizottságának volt alelnöke, a NATO Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának volt vezetője.

Ertsey Katalin (LMP), országgyűlési képviselő, esélyegyenlőségi és üzletetikai szekértő, kommunikációs szakember, újságíró, a Capilano Consuting ügyvezető üzlettársa és vezető tanácsadója, több magyar, amerikai és kanadai cég volt tanácsadója, a budapesti Amerikai Kereskedelmi Kamara volt FB-tagja, az United Way Magyarország volt igazgatósági tagja.