Ennyit keresnek az egészségügyi dolgozók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?

Szlovákiában és Csehországban jóval többet keresnek az egészségügyben dolgozók, mint Magyarországon - áll a Fizetesek.hu felmérésében. A legalacsonyabb átlagbére a gondozóknak, személyi segítőknek van - olvasható az InfoRádió honlapján.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal legutóbbi felmérésében az állami egészségügyi ellátásban különböző munkakörökben dolgozók béreit vizsgálta. A kutatók a vizsgált összes egészségügyi munkakör figyelembe vételével számolt havi átlagbért összehasonlították a két másik ország adataival. Magyarországon a legalacsonyabb az egészségügyben dolgozók havi átlagjövedelme, bruttó 155 ezer forint, Szlovákiában 23 százalékkal magasabb, havi bruttó 192 ezer forint, Csehországban 42 százalékkal több, havi bruttó 220 ezer forint.

A felmérés szerint a legalacsonyabb átlagbére a gondozóként, személyi segítőként dolgozóknak van, ők bruttó 106 ezer forintot keresnek. Alig valamivel több az állami ellátásban dolgozó optikusoké, látszerészeké, ők havi bruttó 113 ezer forintot keresnek átlagosan, a masszőrök bruttó 115 ezer forintot, a fizioterapeuták pedig 122 ezer forintot.

A szociális dolgozók átlagfizetése bruttó 130 ezer forint, a nővéreké bruttó 134 ezer forint. A táplálkozási terapeuta/dietetikus asszisztensek átlagosan bruttó 136 ezer forintot, a szakápolók bruttó 142 ezer, a szülészasszisztensek bruttó 144 ezer, a radiológus asszisztensek átlagosan bruttó 145 ezer forintot keresnek.
A mentőtisztek átlagfizetése havi bruttó 155 ezer, az orvosi laboránsoké 157 ezer forint. A klinikai pszichológusok átlagosan havi bruttó 191 ezer forintért foglalkoznak a betegekkel. A főnővérek átlagfizetése 199 ezer forint.

Csupán az orvosként dolgozók átlagjövedelme haladja meg a képzeletbeli bruttó 200 ezer forintos küszöböt: az orvosok (szakterülettől függetlenül) az állami intézményekben átlagosan havi bruttó 218 ezer forintért segítik gyógyulásunkat, magántulajdonú cégeknél havi bruttó 223 ezer forintért, a fogorvosok átlagosan havi bruttó 225 ezer forintért foglalkoznak fogaink egészségével és gyógyításával, magántulajdonú cégben pedig havi bruttó 245 ezer forintot keresnek átlagosan.

Figyelemreméltó adat, hogy a különböző munkakörök közül az állatorvosok havi bére a legmagasabb: bruttó 239 ezer, a magáncégeknél dolgozók átlaga 254 ezer forint. Az állami tulajdonban lévő egészségügyi intézményigazgató pozícióban dolgozók átlagosan havi bruttó 343 ezer forintot keresnek a felmérés adatai szerint. A felmérésben részt vevő valamennyi munkakör fizetési adataival számolt átlagjövedelmek szerint Komárom-Esztergom megyében a legmagasabb az egészségügyben dolgozók átlagbére, 187 ezer forint, Budapesten 181 ezer, Pest megyében 167 ezer forint.

A középmezőny elején található Baranya és Hajdú-Bihar megye: mindkét megyében az átlagjövedelem havi bruttó 155 ezer forint. Fejér megyében 154 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 153 ezer forint. Legalacsonyabb, 125 ezer forint az átlagkereset Bács-Kiskun és Veszprém megyében. Vas megyében, Csongrádban és Nógrádban havi bruttó 130 ezer, Tolna megyében 135 ezer az átlagfizetés.