Virágokkal, fákkal és zenepavilonnal újítják fel Tatabány főterét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A héten megkezdődik a tatabányai Fő tér és környéke teljes megújítása. A beruházás költsége mintegy másfél milliárd forint, a támogatás mértéke pedig több mint 970 millió - tájékoztott a város polgármestere hétfőn az építkezés tervezett helyszínén.

Schmidt Csaba, Tatabánya fideszes polgármestere elmondta: szerdán átadják a munkaterületet a kivitelezőknek, s ezzel megkezdődhetnek a munkálatok. A polgármester az Életfa-szobor előtt tartott tájékoztatón, amelyen jelen voltak a projektben érdekelt cégek vezetői is.

A város vezetője kiemelte: Tatabányán nem alakult ki a történelmi belvárosokhoz hasonló városközpont, ezt a hiányosságot kívánta pótolni az önkormányzat. Közlése szerint a fejlesztések kiemelt célja, hogy a megyeszékhely központi területe sokrétű funkcióval bíró, modern építészeti együttessé alakuljon át, és vonzó legyen az ott élő emberek számára. 

A projekt kivitelezése során az Árpád Hotel mellett gazdasági szolgáltató épül mélygarázzsal, a sétányt statikailag megerősítik. Az Életfa-szobor környezetében pihenőteret alakítanak ki. A Szent Borbála téren zenepavilont építenek, míg az épületek előtt virágokat, fákat, cserjéket ültetnek, s a teljes területet térkövezik. Kiemelt szempont volt a tervezésnél a közelben lévő főiskola és az Életfa tér bekapcsolása a Fő térhez vezető útvonalakba, a közvilágítás korszerűsítése, valamint a térfigyelő kamerarendszer kiépítése.

Új funkciókkal bővül a polgármesteri hivatal is. A városháza földszintjén a térre nyíló kávézót alakítanak ki, az épület emeleti szintjén pedig egy multifunkcionális tanácsterem épül.