Megmenekülhet a kirúgástól néhány közmédiás dolgozó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) újragondolja az elbocsátási szándékot egyes munkavállalók esetében és szélesíti a leépítendőknek nyújtandó támogatások körét a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsával kedden kötött megállapodás értelmében – közölte az MTVA kommunikációs igazgatója szerdán. Az MTVA részéről a megegyezés feltétele volt, hogy a szakszervezetek elálljanak a demonstrációktól – tette hozzá Szabó László.

A kommunikációs igazgató szerint az MTVA azoknak a munkavállalóknál gondolja újra az elbocsátást, akik fogyatékkal élő, vagy legalább három gyermeket nevelnek. Ez vonatkozik olyan házaspárokra is, akik mindketten érintettek a leépítésben. 

Legalább 25 millió forinttal megnövelik a leépítendőknek biztosított segélyalapot, ami az eredeti tervek szerint 25 millió forint volt. Tíz százalékkal, bruttó 220 ezer forintra emelkedik az a fizetési korlát, ami alatt plusz egyhavi juttatást biztosítanak, emellett további egyhavi bérnek megfelelő összeget kapnak a nyugdíjhoz közel álló, munkájukat elvesztő munkavállalók, azaz az 51-54 évesek.

Szabó László hozzátette: semmilyen kiegészítő támogatás nem jár azonban azoknak, akiket vezető pozícióból bocsát el az MTVA.

A kommunikációs igazgató arra nem tudott válaszolni, várhatóan hány ember mentesül az elbocsátás alól, mint mondta, az érintettek körét ezt követően tekinti át az alap. Ez a munka várhatóan 30 nap alatt, azaz a végleges elbocsátásról szóló értesítések átadására lezárul - közölte.

A közmédiában dolgozó körülbelül 3500 munkavállalóból 3000 az MTVA munkatársa. Az alap az elmúlt hónapokban közülük csaknem 2200 ember munkakörét világította át. Az MTVA május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítés tervét a munkaügyi központoknál, majd megkezdte az egyeztetést az üzemi tanácsokkal. 

Az üzemi tanácsokkal megkötött megállapodást követően a 2200 ember háromnegyedénél a munkaadó szerződésmódosítást kezdeményezett, 550 munkavállalónak pedig elbocsátásról szóló előzetes értesítést adott át. Az elmúlt napokban az MTVA vezetősége a Közszattal folytatott tárgyalásokat, amely a 13 közmédiás szakszervezetből 10-et tömörít.

Körülbelül száz-százötven dolgozót érinthet valamilyen szempontból előnyösen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (Közszat) között létrejött megállapodás – mondta az érdekképviselet elnöke.

Nagy Navarro Balázs szerint a megállapodást addig tekintik érvényesnek, amíg azt a munkáltató betartja, de ettől függetlenül vizsgálják az egyéb jogorvoslati lehetőségeket. A szakszervezeti vezető elmondta azt is: bár a kedden megkötött megállapodás enyhíti az elbocsátandók terheit, mégis "szerényebb", mint amit az érdekképviselet el akart érni.

Ugyanakkor több mint 40 embert érint előnyösen az a változás, hogy bruttó 220 ezer forintos jövedelemszint alatt jár plusz egyhavi juttatás az elbocsátáskor a korábbi 200 ezer forintos szint helyett, többek leépítését pedig újragondolja az MTVA - tette hozzá Nagy Navarro Balázs.