Csak a baj van Oroszlányon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

További, hetvenmillió forintos vagyoni károkozás ügyében tett feljelentéskiegészítést Oroszlány alpolgármestere a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségen az előző városvezetés pénzügyi gazdálkodását érintő ügyekben.

Oroszlány sajtóreferense, Vasvári Erika szerint a Papp Péter alpolgármester (Fidesz) által megtett a feljelentéskiegészítésben foglalt veszteség el nem végzett munka kifizetéséből, kötbér elengedéséből, indokolatlanul elismert pótmunkák díjazásából, tiszteletdíj jogtalan felvételéből áll össze.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Takács Károly oroszlányi polgármester (Fidesz) feljelentése után július elején rendelt el nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt  Oroszlány önkormányzatának elmúlt 12 évi gazdálkodásával kapcsolatban.

Egy független könyvvizsgálói vizsgálat félmilliárd forintos veszteséget tárt fel a korábbi, szocialista városvezetés idejéből. A könyvvizsgálók jelentése szerint a kommunikációs kábelrendszer nem piaci áron történő értékesítése akár 180 milliós hátrányt okozott, az uszoda felújítása svájci frank alapú lízingkonstrukcióban 123 milliós többletkiadással járt, egy lakópark építése pedig csaknem százmillió forintos vagyonvesztést jelenthetett. A város hitelállománya az időszakban 300 millió forintról 2,6 milliárd forintra nőtt.

Az átvilágítás azt is megállapította, hogy város eszközállománya 2,1 milliárdról 10,4 milliárd forintra nőtt. Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. üzemi eredményei a piaci 8-12 százalék helyett 9-18 százalékosak voltak.

A könyvvizsgálói jelentés főbb megállapításait a település korábbi, szocialista vezetői néhány nappal később cáfolták. Székely Antal volt alpolgármester, az MSZP helyi elnöke azt mondta, hogy ha a jelentést egy Fidesz irányította településről írták volna, akkor most "sikersztoriként lobogtatnák" annak megállapításait. Szerinte a történet a baloldal erkölcsi megsemmisítéséről szól, mint ahogy ezzel próbálkoznak fideszes várospolitikusok is Miskolcon vagy Komáromban.

Rajnai Gábor (MSZP), aki 2002 és 2010 között volt a város polgármestere, az uszodafelújítás menetét ismertette, amelynek része volt egy lízingkonstrukció is. A jelentés azt állapította meg, hogy 123 milliós kár érte az önkormányzatot. Ezzel szemben Rajnai Gábor szerint ez az összeg az ügylet áfája, és a város nem veszített ezen az ügyön, a lízingből való kiszállás 320 millió forintos előnyt jelentett.