Origo: feloszlatták Simicska és Nyerges svájci cégét

Origo: feloszlatták Simicska és Nyerges svájci cégét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Origo

Befejezi működését az a svájci cég, amely az első közvetlen üzleti kapcsolatot jelentette a két befolyásos, szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező magyar üzletember, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt között - írja az Origo. A cég több mint egy éven keresztül létezett, de tevékenységéről nem tudni semmit, és az sem világos, miért döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy megszüntetik a vállalkozást.

 

Nyerges Zsolt (2002)
©
"A társaság a közgyűlés döntésével 2011. augusztus 12-ével feloszlott" - ez olvasható a Moneyhouse cégadatbázisban a Basis Invest GmbH nevű svájci cégről - írja az Origo. A Zürichi-tó partján fekvő Zollikon városában bejegyzett társaság két magyar üzletember, Nyerges Zsolt és Simicska Lajos tulajdonában van.

Az nem derül ki az adatbázisból, hogy miért szűnik meg a tavaly nyáron alapított vállalkozás, és arra sincs utalás, hogy milyen tevékenységet végzett az elmúlt egy évben. A cégnyilvántartásban mindössze egy általános leírás szerepel arról, hogy a társaság vásárolhat például földet, pénzügyi garanciákat adhat, és különböző ügyletek finanszírozását is végezheti - számol be a lap.

A cég jelentőségét az adja, hogy ez volt az első konkrét bizonyíték arra, hogy Simicska és Nyerges üzleti kapcsolatban áll egymással. Előtte legfeljebb politikusokkal és politikai kapcsolatokkal rendelkező üzletemberekkel folytatott háttérbeszélgetésekben hangzottak el olyan információk, hogy a két üzletember szorosan együttműködik üzleti ügyekben - írja a portál cikke.

Újabb Simicska-szerzemény

Egy tevékenységet nem végző budai kft. tűnik a Fidesz-közeli cégbirodalom új gyöngyszemének: megfordult benne mindenki, aki valaha is tett valamit a párt gazdasági hátországa kiépítéséért. Tavasz óta Simicska Lajosé és feleségéé a Neo-Met Kft., amelynek taggyűlése a tavalyi évre 1,7 milliárd forint osztalékot szavazott meg a tulajdonosoknak, pedig egy fillér árbevételt sem termelt. További részletek mai cikkünkben!

Simicska és Nyerges közös svájci cégéről az Origo számolt be elsőként egy július elején megjelent cikkben. Egyik üzletember sem nyilatkozik soha üzleti ügyeikről, így tőlük sem lehet megtudni, miért számolják fel a 100 ezer svájci frank (mintegy 23 millió forint) tőkével létrehozott céget (a tőke 77,4 százaléka Simicskáé, 22,6 százaléka pedig Nyergesé).

További részleteket az Origo cikkében olvashat!