Korábban elvette a pénzt, most kezelni fogja a viszkis rabló

Korábban elvette a pénzt, most kezelni fogja a viszkis rabló

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy évvel a kiszabott büntetés letöltése előtt jövő év elején szabadulhat a "viszkis rablóként" elhíresült Ambrus Attila. A 27 bankot kirabolt férfi legutóbbi nyilatkozatai szerint szabadulása után pénztáros lesz.

"Magyar Robin Hood-ként" is emlegette a nemzetközi sajtó Ambrus Attilát, akiből kis híján valóban afféle "népmesei hős" lett idehaza, akiről játék-, és dokumentumfilmet is forgattak, regény jelent meg róla, a pedagógusok pedig kétségbeestek, amikor egy iskolai felmérésen kiderült: a gyerekek jelentős részének példaképévé vált. Ambrus Attila már vágja a centit börtöncellájában.

A 44 éves, erdélyi származású Ambrus, akit gyerekkorában édesanyja elhagyott, majd nagymamája és apai nagynénje nevelte – 1988-ban jött Magyarországra. Sportolóként kereste a kenyerét: az UTE csapatában volt jégkorong-kapus. Fizetéséből nehezen jött ki, ezért kezdett el rabolni. A férfi négy év alatt összesen 27 rablást követett el. A bankokból, takarékszövetkezetekből, utazási irodákból és postákról összesen 140 millió forintot zsákmányolt. Az összeget gyorsan fel is élte, és utazásokra költötte. Mint az jól ismert, Ambrus Attilára azért ragadt rá a viszkis rabló név, mert minden akció előtt megivott egy pohárral az italból.

Ambrus Attila elfogásának helyszíne
©

A férfit végül a rablásokba bevett társa buktatta le; majd menekülés közben a román határnál – az ártándi átkelőhelynél – fogták el. Előzetes letartóztatásba került, de sikerült a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetből megszöknie, úgy, hogy lemászott több emelet magasból. Ambrus három hónapig bujkált a fővárosban, amikor újra elfogták éppen paprikás krumplit főzött magának.

A paprikás krumpli legyen paprikás krumpli

A viszkis rablót első fokon tizenhat év, majd 1999-ben jogerősen tizenhét év börtönbüntetésre ítélték, amit a sátoraljaújhelyi bv-intézetben tölt jelenleg. Jó magaviselete miatt 2016 helyett jövő év elején szabadulhat. Börtönévei alatt leérettségizett és kommunikáció szakon főiskolai diplomát szerzett. Emellett kitanulta a keramikus szakmát is. Egyik, nemrég adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy megvannak a tervei a szabadulását követően: valószínűleg pénztárosként fog dolgozni.

Mindehhez egyébként megjegyezte azt is, hogy megbánta tettét, és hogy a múltat már szeretné lezárni. „Pozitív példa akarok lenni azzal, hogy  igen is meg lehet változni a börtönben, és nem érdemes hülyeségeket csinálni, mert tökéletes balhé nincsen.” Amennyiben Ambrus Attila kiszabadulhat, akkor azonnal nem marad ellenőrzés és felügyelet nélkül. Ha a bíró úgy dönt, pártfogót is kap, aki időnként ellenőrzi majd.  Külföldre pedig egy ideig nem is utazhat.

Magyar György: Ambrus egy vagabund ember

A szabadulás körülményeiről Ambrus Attila ügyvédje, Magyar György nem beszélhet. Mint a hvg.hu-nak elmondta, védence kapcsolattartóin keresztül kérte tőle azt, hogy erről ne nyilatkozzon, mert "nem akarja veszélyeztetni a szabadulását". Magyar György közölte azt is, számára ebben az ügyben az volt a legfontosabb, hogy sikerült kivédeni az emberölés vádját, amivel az ügyészség próbálta a viszkis rablót „megtalálni”, hiszen a rablások során lövések dördültek el. A védő egyébként pert nyert a börtönnel szemben, amikor  korlátozni akarták Ambrust a nyilatkozatok adásában.

Ambrus Attila és a börtönben választott szakmája - további képek galériánkban!
©

Magyar György szerint Vujity Tvrtko műsorvezető ötlete az elítéltek nyilatkozatainak korlátozásáról, tarthatatlan. Az ugyanis, hogy a jogerősen elítélt bűnözők pénzt kérjenek a médiában tett nyilatkozataikért leginkább sajtóetikai kérdés. Emellett Magyar György azért sem helyesli a jogszabály-módosítást, mert így nincs arra lehetőség, hogy a tettes kompenzálja áldozatait. Sőt éppen, hogy az állam gazdagodását szolgálja, mert a jogszabályba ütköző – és ezért semmis – szerződés alapján az elkövetőnek járó összeget az állam javára vonnák el. Ambrus Attila kapcsán Magyar György hangsúlyozta, hogy amíg a per tartott, védence nem adott olyan nyilatkozatot, amelyért pénzt kapott volna, az "elítéltetése óta eltelt időszakra pedig nincs rálátása".

Az ügyvéd szerint Ambrus "olyan vagabund ember, aki nem csak hülyét csinált a rendőrökből, hanem kivívta a közvélemény egy részének a szimpátiáját is azzal, hogy tetteiért vállalta a felelősséget". „Miután elfogták, minden általa elkövetett rablást bevallott a nyomozóknak, így szabadult ki az az öt-hat ember, akik Ambrus Attila helyett voltak előzetes letartóztatásban" - mondta.

Hozzászólások