Elrepedt a szekszárdi belvárosi templom kupolája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább reped a szekszárdi belvárosi katolikus templom kupolája, a statikai vizsgálatról nemrég elkészült jelentés szerint azonban nem kell beavatkozni a műemléképület alapjaiba.

A szekszárdi plébániahivatal megrendelésére végzett talajmechanikai és statikai vizsgálat szerint a tetőszerkezet feszíti a kupolát - mondta az MTI-nek Bacsmai László plébános. Ennek az lehet az oka, hogy 1992-ben a korábbi palaborítást cseréppel váltották fel, ami nehezebb, a tetőszerkezet pedig nincs kellően összefogva - tette hozzá.

A templom kupolájából 2009 húsvétján szakadt le a vakolat egy darabja, majd repedések keletkeztek rajta, amelyek azt mutatták, hogy a kupola és annak függőleges tartószerkezete elmozdult. Emiatt megsérült a kupola csegelyeiben a Trianon után elcsatolt városok székesegyházait ábrázoló freskók egyike is.

Az 1806-ban későbarokk, illetve copf stílusban épült, egyhajós templomban a vakolat további hullását sikerült megakadályozni, a kupolán azonban újabb repedések keletkeztek, és a geodéziai mérések is azt támasztják alá, hogy folyamatosan dőlnek kifelé a falak - ismertette a plébánia vezetője, aki szerint valószínűleg nemcsak a templom padlásán, hanem a templombelsőben is a falakat összehúzó vasszerkezetet kell elhelyezni.

Azt, hogy mikor kerülhet sor a beavatkozásra, Bacsmai László nem tudta megmondani, de megjegyezte: azt rövid időn belül el kell végezni, mert életveszélyessé válhat az épület. A 12,8 millió forintért elvégzett szerkezeti vizsgálatot a paksi atomerőmű ötmillió forinttal támogatta, hétmillió forint támogatást ígért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, és több mint hatmillió forintot a hívek adományoztak a felújításra - mondta belvárosi katolikus templom plébánosa.