Népszava: nem kapnak évvégi jutalmat a kormánytagok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Népszava
Tetszett a cikk?

Idén az Orbán-kormány egyetlen tagja sem kap év végi jutalmat. A Népszava szerint nem tudni, hogy a miniszterelnök elégedetlen a kormány munkájával, vagy esetleg szimbolikus oka van a döntésnek és a válság miatt nem akartak milliós összegeket szétosztani. A cikkben megjegyzik, hogy a parlamenti képviselők saját fizetésük drasztikus emelésére készülnek.

Korábban, első kormánya idején nem volt ilyen szemérmes Orbán. Schmitt Pál államfő hivatala most sem az, körülbelül 15 milliót osztanak szét jutalomként: a decemberi bért félhavi fizetéssel toldják meg. A lap szerint a KEH pontos összeget nem közölt, de átlagosan és fejenként 100 ezer forint jutalmat vihetnek haza az államfő munkatársai karácsony előtt.

Év végén azonban sem Orbán Viktor, sem nyolc minisztere, sem a kormány 44 államtitkára és 63 helyettes államtitkára nem kap jutalmat - derült ki a Miniszterelnökség, illetve Szijjártó Péter válaszából, amelyet a Népszava kérdéseire adtak.

Az első Orbán-kormány idején a miniszterek csak 2000-ben és 2001-ben kaptak jutalmat, de utóbbi volt a jutalmazási csúcsév. Dávid Ibolya igazságügy miniszter 2001-ben például 5 havi bérnek megfelelő jutalmat - 2,3 millió forint - vett fel, Demeter Ervin titkosszolgálatokat felügyelő miniszter pedig 2,5 millió forintot. Mégsem ők voltak a legbőkezűbben "díjazott" kormánytagok: az államtitkárok ennél bizonyos esetekben sokkal többet kaptak.

A jelenleg honvédelmi miniszter, Hende Csaba az igazságügyi tárca politikai államtitkáraként például 2000-ben 1,5 majd 2001-ben további 5 havi jutalmat kapott az akkor még törvény szerint járó 13. havi illetményén felül. Az első Orbán-kormány kisgazda honvédelmi államtitkárának, Homoki Jánosnak két év alatt 3,6 millió forintot, több mint 9 havi bért fizettek ki jutalomként.