szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Matolcsy György háborút akart a Nemzetközi Valutaalappal, hát most megkapta" - kommentála a brit The Economist Kelet-Európával foglalkozó blogja az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadását. A blog a elmúlófélben lévő magyar demokráciáról ír.

Az Eastern Approaches arra kérdésre, hogy a Valutaalap miért szakította meg az előzetes tárgyalásokat, egyértelmű választ ad: mert a kétharmados Fidesz-többséggel rendelkező parlament felgyorsította a központi bank vezetőségének átszervezését, valamint az alapkamatot meghatározó Monetáris Tanács tagságának kibővítését. A képviselők emellett olyan új törvényt készülnek elfogadni, amely rögzítené az adó- és a hitelpolitikát az alkotmányban, és mivel "sarkalatos törvényekről" van szó, ez jelentősen csökkentené a jövendőbeli kormányok mozgásterét is.

A bejegyzés idézi Amadeu Altafaj-Tardiót, az Európai Bizottság pénzügyekért felelős szóvivőjét, aki azt mondta, az új törvény "alááshatná a központi bank függetlenségét", és ugyanezt visszhangozta az IMF is, amikor kijelentette, a jegybank "a szilárd gazdasági irányítás egyik sarokköve". Az új törvény azonban megengedné Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy egy harmadik alelnököt nevezzen ki a központi bank vezetőségébe. Ezzel egyidőben a fideszes képviselők azt javasolták, hogy a jegybankot új szervezetbe egyesítsék a pénzügyi felügyeleti szervvel.

Matolcsy György a mai plenáris ülésen
©

Az Economist blogja idézi Simor András jegybankelnököt is, aki a harmadik alelnököt "politikai komisszárnak" nevezte és kijelentette, hogy az új törvények egy újabb lépést jelentenek a bank függetlenségének teljes felszámolása felé vezető úton. A kormány szimpatizánsai azonban felidézik, hogy Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök szintén szembekerült a bank vezetésével, és szintén kibővítette a Monetáris Tanácsot.

"Matolcsy azonban mindeközben töretlen" - írja a blog, idézve a nemzetgazdasági miniszternek az Economist által kormánypárti csatornaként jellemzett Hír Tv-nek adott nyilatkozatát, miszerint a kormány keresztül fogja vinni a törvényt a parlamenten, igaz, figyelembe veszik az Európai Központi Bank véleményét is. A miniszter szerint ugyanis nem kell félteni a jegybank függetlenségét, az IMF-tárgyalások pedig januárban újrakezdődnek.

A párt vezetőinek meg kellett küzdeniük azzal is, hogy valahogy megmagyarázzák az IMF-EU delegáció hirtelen múlt heti távozását. Az Economist blogja idézi Lázár Jánost, aki szerint az IMF-küldöttek "hazamentek várni a Jézuskát".

Kövér László és Lázár János
©

Az Economist blogja összegzi a kormány eddigi műjködését: Fidesz-párti többek között a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke, a főügyész, a Médiahatóság vezetője, az új Költségvetési Tanács elnöke, valamint az Országos Bírói Hivatal elnöke. A hivatalos álláspont szerint a pártközeli háttér irreleváns, a tisztségviselők pedig függetlenként fognak tevékenykedni mandátumuk alatt.

"A demokrácia Magyarországon, állítják, biztonságban van" - írja a blog, majd megemlíti, hogy ezzel szemben az ellenzéki politikusok, a nemzetközi szervezetek, az EU és az Egyesült Államok ezt másként gondolja. Szerintük ugyanis a kormánynak a jegybank függetlenségét támadó próbálkozásával már majdnem teljesen sikerült aláásnia a korábban független intézmények önállóságát, valamint eltüntetni az európai demokráciákban meglévő fékeket és ellensúlyokat. Nyugati vélemények szerint pedig a Fidesz tavalyi elsöprő győzelme nem adott felhatalmazást a pártnak arra, hogy hosszú távon átvegye a törvényhozás, valamint a végrehajtó hatalom feletti hatalmat, a kormánytisztviselők pedig nem magyarázták meg kellőképp, hogy miért csak Fidesz-pártiak képesek függetlenül betölteni a posztokat.

"A fővárosban terjed egy vicc arról, hogyan működik a magyar törvényhozás. A miniszterelnöknek reggel van egy ötlete, Matolcsy délután bejelenti, a hét végére pedig Lázár végigviszi a parlamenten, hétfőre törvény lesz belőle" - írja az Economist blogírója, aki megjegyzi: "Ez biztos, hogy túlzás, de nem nagyon."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dédunokák nélkül karácsonyozhat Erzsébet királynő

Dédunokák nélkül karácsonyozhat Erzsébet királynő

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít