Szibériai hideg: telítettek a szállók, de másfél ezren még mindig az utcán

Szibériai hideg: telítettek a szállók, de másfél ezren még mindig az utcán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kilencven százalék feletti a hajléktalanszállók kihasználtsága országosan; Budapesten csaknem teljes kihasználtság mellett körülbelül még másfél ezer hajléktalan ember tölti az éjszakáit közterületen - tájékoztatott a Menhely Alapítvány hétfőn. Győrben már megteltek a hajléktalanszálló, Budapesten átadás előtt kinyit az Aszódi úti éjjeli menedékhely is.

A mindenki számára hozzáférhető hajléktalanszállók kihasználtsága országosan 95, Budapesten 94 százalékos volt vasárnap este - közölte Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa. A korábbi évek felmérései alapján úgy tudják, hogy egy átlagos téli éjszakán, amikor a szállók csaknem teljes kihasználtsággal működnek, még legalább ezerötszáz ember tölti éjszakáit közterületen Budapesten. Az alapítvány arra számít, hogy a következő fagyos napokban minden rendelkezésre álló helyre szükség lesz, hogy a segítséget kérők meleg helyen vészelhessék át a zord időt.

A november 1-jén kezdődő krízisidőszak első két hónapjában az utcán dolgozó szociális munkások 569, közterületen élő embert helyeztek el szállókon, közülük 250-et az idei szezonban elindított Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium által finanszírozott szálláshelyen - olvasható a tájékoztatóban. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, és a konzorcium egyik társelnöke elmondta: a szervezetek felkészültek a hajléktalan emberek téli ellátására, de a gyors lehűlés miatt több hajléktalan szeretne egyszerre szállásra kerülni.

Emiatt fontosnak nevezte a Volánbusz Zrt. azon felajánlását, amelynek köszönhetően a XI. kerületi Etele téren egy, körülbelül negyven ember befogadására alkalmas szállást napokon belül igénybe lehet venni. Közölte, a szeretetszolgálat a fővárosi hajléktalanoknak 350 férőhelyet tart fenn. Ezek mind a budai oldalon vannak, és még vannak szabad kapacitásaik.

Vecsei Miklós elmondta azt is, hogy a főváros budai oldalán kilenc utcai szociális szolgálat biztosítja folyamatosan az utcán élő hajléktalanok ellátását. Az utcai szociális szolgálatok mellett egy, mindennap működő teajárat (szendvics, forró tea), és a mozgó orvosi rendelő nyújt egészségügyi ellátást heti hat alkalommal, csatlakozva a teajárathoz.

Átadás előtt, honvédségi matracokkal nyílik meg egy új szálló

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) hétfőn közölte: a Fővárosi Önkormányzat vezetőivel egyeztetve úgy döntöttek a nagy hidegre való tekintettel, hogy - átmenetileg - azonnal megnyitják a 150 férőhelyes új, átadás előtt álló Aszódi úti éjjeli menedékhelyet a fedél nélküli nők, férfiak és párok befogadására. Az új menedékhely, amelyben négyágyas szobák vannak, kedd este már fogadja a beköltözni szándékozókat.

©

A Budapesti Módszertani Szociális Központ a Magyar Honvédségtől (MH) 450 ágybetétet kapott, a felajánlás első részét hétfőn szállították a szociális intézménybe - közölte Csinga Mihály, az MH Logisztikai Ellátóközpont megbízott vezetője. Az alezredes elmondta, hogy a matracokat ingyen - Hende Csaba honvédelmi miniszter és Tarlós István főpolgármester korábbi megállapodása szerint - szállítják a szociális központnak. Az ágybetétetekből mintegy 320-at hétfőn vittek el az Aszódi úton lévő intézménybe, a két teherautónyi rakományt Kalocsáról indították útnak. A további 130 matracot később adják át - tette hozzá Csinga Mihály.

Győrben már megteltek a hajléktalanszállók

Győrben a hideg idő megérkeztévek már megteltek a hajléktalanok szálláshelyei. A téli időszakban 330 otthontalan embernek tudnak szállást adni a városban - mondta Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője hétfőn. Az egész éven át működő hajléktalanszállón 270 embert tudnak befogadni, a téli menhely pedig hatvan hajléktalan befogadására alkalmas a késő ősztől tavaszig tartó időszakban. Utóbbiban délután négy órától másnap reggel nyolc óráig tartózkodhatnak a rászorulók, és napközben a nappali melegedőt vehetik igénybe. A szolgálat étellel is segíti őket.

A városban és a környékben 180-200 ember fedél nélkül kénytelen átvészelni a telet. Az utcán élők lépcsőházakban, elhagyatott épületekben húzzák meg magukat. Őket forró teával, étellel támogatják egyelőre adományozó szervezetek jóvoltából, mivel az utcán élők téli ellátására, az úgynevezett teajáratokra elnyert összeget még nem kapták meg - jegyezte meg a szolgálat vezetője.

Otthon nélkül a mínuszokban - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A várható éjszakai fagyokra tekintettel fokozott figyelmet kért a városlakóktól, a rászorulóknak pedig segítséget ajánlott Kaposvár polgármestere is hétfőn a városházán tartott sajtótájékoztatón. Szita Károly fideszes polgármester közölte: a közgyűlés a múlt héten döntött arról, hogy a város több mint félmillió forintot biztosít szociális célú tűzifa vásárlására, szállítására. Azt kérte, ha a családi házas, zártkertes városrészekben lakók azt látják, hogy nem füstöl a szomszéd kéménye, érdeklődjenek, nem fogyott-e el a tüzelő, mert, ha ez a gond, akkor az segítenek a bajba jutottaknak. A központi fűtéses lakásokban élők - Kaposváron 6855 ilyen lakás van - jelezzék, ha bármilyen hibát észlelnek, a karbantartók soron kívül megjavítják - tette hozzá.

A polgármester tájékoztatása szerint a szociális munkások a nagy hidegre való tekintettel naponta kétszer járják a várost, meleg teát és élelmet visznek a hajléktalanoknak, a város külterületein, tanyákon meghúzódó fedél nélkülieknek pedig szerdánként egy heti hideg élelmiszercsomagot visznek. Kaposváron mintegy 250-280 hajléktalan él. A Magyar Vöröskereszt által működtetett gondozási központban biztosítják az orvosi ellátást és a fürdési lehetőséget, több mint száz rászorulót tudnak fogadni, hatvan embernek pedig szállást adnak. Az éjjeli menedékhely 14 órán át tart nyitva.

Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hétfőn elmondta: folytatódik az igen hideg téli idő, péntektől pedig többfelé havazásra is számítani lehet. "Igen csípősek" lesznek az éjszakák, kedd reggel mínusz 8, mínusz 13 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hóval borított részeken mínusz 15 foknál is hidegebb lehet. A maximum-hőmérséklet 0 mínusz 3 fok között valószínű. A hét folyamán hajnalban mínusz 9, mínusz 16, de kora délután is csak mínusz 4, mínusz 10 fok lesz jellemző - mondta Jenki Szilvia.

Győri Péter, a BMSZKI szakmai igazgatója, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a kihűléses halálesetek kapcsán korábban elmondta, a legveszélyeztetettebbek az otthonukban egyedül élő idősek, és nem a hajléktalanok. Az ilyen halálesetek kétharmada saját lakásban, egyharmada közterületen történik. Mint mondta, a kihűléshez az elhagyatottság és az oda nem figyelés vezet.