KDNP-s képviselők kérnek államfői kegyelmet Geréb Ágnesnek

KDNP-s képviselők kérnek államfői kegyelmet Geréb Ágnesnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kereszténydemokrata politikusok fordultak Schmitt Pálhoz, hogy államfői kegyelmet kérjenek Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak, akit a Fővárosi Ítélőtábla pénteken jogerősen is két év letöltendő fogházbüntetésre ítélt. Az erről szóló levelet Michl József, Tarnai Richárd és Bús Balázs országgyűlési képviselők jegyzik.

Maximálisan tiszteletben tartják a bíróság döntését, de túlzottan szigorúnak tartják az ítéletet - mondta Michl József, a KDNP országgyűlési képviselője. Az az álláspontjuk, hogy a szülész-nőgyógyász "már elég időt előzetes letartóztatásban töltött" azokért a hibákért, amelyeket elkövetett, a méltó büntetését megkapta és letöltötte. Levelükkel Geréb Ágnes köztársasági elnöktől kért kegyelmi kérelmét akarják megtámogatni - jelezte a kormánypárti politikus. Michl József azt mondta, egyszerűen "emberi érzésből, emberiességből" fogalmazták meg a levelet.

Hozzátette: az emberi élet védelme mindenek feletti, és egy nemzet felemelkedését semmi más nem segíti jobban, mint ha minél több gyermek születik. A csaladhalo.hu oldalon közzétett levélben a képviselők úgy fogalmaztak: "Nagyon fontosnak tartjuk, hogy Magyarországon minél több gyermek szülessen, éppen ezért a Magyar Országgyűlés több olyan törvényt is elfogadott az elmúlt másfél évben, amelyek reményeink szerint hozzásegítenek a születésszám növekedéséhez."

Geréb Ágnes tegnapi büntetőperén
©

Pénteken másodfokon súlyosbította Geréb Ágnes büntetését a Fővárosi Ítélőtábla: a szülész-nőgyógyászt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték és emellett öt év helyett tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kér az államfőtől, mindeközben a szülész-nőgyógyász ellen további ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség.

Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték, majd 2010. december végén ezt feloldották, a szülész több mint egy éve házi őrizetben van. A Fővárosi Bíróság a legutóbb december végén hosszabbította meg Geréb Ágnes házi őrizetét, legfeljebb február 21-ig.

©

Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje a sajtóval azt követően, hogy a Fővárosi Ítélőtábla pénteken jogerősen is két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte védencét, közölte: Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől. Az ügyvéd azt mondta: nem várta, hogy fellebbezésüknek helyt adva felmentik védencét, de arra nem számított, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélik Geréb Ágnest. Arra pedig különösen nem számított, hogy az ítéletet még súlyosítják is oly módon, hogy nem a felerész, hanem csak a büntetés kétharmad részének letöltésével, vagyis több mint egy év után bocsátható feltételesen szabad lábra Geréb Ágnes.

Azzal pedig, hogy az elsőfokú ítélethez képest védencét nem öt, hanem tíz évre tiltották el szülésznői tevékenységétől, a bíróság célja - miként arra a bíró is utalt - az volt, hogy Geréb Ágnes soha többé ne vehessen részt otthonszülésnél - fejtette ki Pelle Andrea.