LMP: kárt okoz a kormány "látványos" időhúzása MNB-ügyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP üdvözli, hogy a kormány elkezdte az EU-IMF hitel-megállapodás útjában álló törvények módosítását, ugyanakkor károsnak ítéli a kormány "látványos időhúzását" - közölte szerdán az LMP.

Az ellenzéki párt közleményében örvendetesnek nevezi, hogy az alaptörvényből kikerül a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonását lehetővé tevő szakasz, valamint azt is, hogy a jegybankról szóló törvény is több ponton módosul. 

Véleményük szerint a kormány azonban feleslegesen húzza az időt olyan kérdésekben, mint például az új monetáristanács-tagok kinevezése és egy harmadik jegybanki alelnök megválasztásának lehetősége. Hozzáteszik, a módosításnak csak egyetlen okát látják: "a kormány nem szereti a független intézményeket, és megpróbál mindent az ellenőrzése alá vonni". 

Az MNB függetlenségét garantálni kell, ezért cserébe a jegybanknak el kellene fogadnia az LMP által javasolt átláthatósági szabályokat; egy független intézmény akkor tud a köz javára dolgozni, ha tevékenysége teljesen átlátható - szögezik le. 

Az LMP szerint a kormány időhúzása Magyarországnak már eddig is százmilliárd forintjába került, mert csak magasabb kamattal lehet megújítani az adósságot. A további késlekedés ezt a veszteséget csak növeli, és fokozza a gazdasági, pénzügyi kockázatot - zárul a közlemény.

A kormány kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek a jegybanktörvény és az alaptörvény módosítását kezdeményező előterjesztéseit. "A magyar kormány által benyújtott törvénymódosítás az Európai Unió Bizottságának Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt egyes pontjait érinti" - közölte a nemzetgazdasági tárca az MNB-törvény módosítása kapcsán, hozzátéve: "e pontok tekintetében a magyar kormány által javasolt módosításokat az Európai Bizottság is tudomásul vette, amiről a kormányt írásban tájékoztatta".

A javaslat hatályon kívül helyezi a jegybanktörvénynek azt a paragrafusát, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. Ugyancsak kikerülne a törvényből az a bekezdés, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint az, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Hatályát veszti az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek az a cikke is, amely a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének esetleges összevonására teremtett volna alapot.