szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kúria megvizsgálja, szükség van-e a médiában szereplő rendvédelmi dolgozók, büntetés-végrehajtási alkalmazottak és rendőrök arcának kitakarására - mondta Darák Péter, a Kúria vezetője pénteken délelőtt tartott sajtótájékoztatóján. A rendezvényen a Kúriát érintő változásokról és a szervezet előtt álló feladatokról is beszámolt.

"Jól élem meg a Kúria közjogi helyzetében bekövetkezett változást, amely a szakmai feladatokra helyezi a hangsúlyt, és amelynek révén nem szólhatok bele a bíróságokat érintő személyi és szervezeti tennivalókba” – közölte Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke a pénteken megtartott sajtóbeszélgetésén.

Darák azt mondta, alapvető feladatnak tartja a jogegység, az országszerte egységes ítélkezési gyakorlat biztosítását, ami a társadalom részéről is érezhető igényként fogalmazódik meg. Ugyanakkor a jogegységet nem szabad túlhangsúlyozni, mert a bírónak az a dolga, hogy az előtte lévő ügyben függetlenül döntsön - tette hozzá.

Hiányosságnak mondta az elnök azt, hogy a Kúria nem lát bele az alsó fokon jogerőssé vált ítéletekbe, például a szabálysértésekre és a közigazgatási nem peres eljárásokra vonatkozóan, vagy a menekültügyekre vonatkozó ítéletekébe, mert azok esetében sincs felsőbb bírósági jogorvoslatra lehetőség.

©

A jogegységi döntésekhez kapcsolódóan a Kúria elnöke megjegyezte, megvizsgálják a rokkantnyugdíjazási feltételekkel, a banki szerződési feltételekkel, a költségvetési állami támogatások jogorvoslataival kapcsolatos kérdéseket, és például az idegenrendészeti és menekültügyekre vonatkozó bírósági döntéseket – számolt be a munkáról Darák Péter.

Közölte, olyan elemzéseket is készítenek, amelyek a jogalkotó számára tartalmaznak javaslatokat bizonyos ügyekben, vagy orientációs pontot jelenthetnek a bíróknak. Ezeken túlmenően a Kúria elnöke közölte, megkezdődik a bírók szakmai vizsgálata, ami korábban egyszerűen elmaradt, valamint átvilágítják a szervezetet is. A Kúrián létrehozták az önkormányzati normakontrollt ellátó tanácsot, amely az önkormányzati rendeletek felülvizsgálatával foglalkozik.

Az elnök a további teendők között említette meg a jelentősebb ügyek tárgyalására kialakítandó, több bírót magába foglaló nagyobb tanácsok megalakítását, az ő munkáját segítő tanácsadó testület létrehozását, vagy az eljárás jogi kódex korszerűsítésével kapcsolatos feladatokat.

Az arckitakarás kérdése

Az egyik újságírói kérdésre, mely a médiában a személyiségi jogok védelmére hivatkozva kitakart arcú büntetés-végrehajtási dolgozók és rendőrök esetében eltérő pécsi és fővárosi bírósági ítéletekre, illetve az arckitakarások szükségességére vonatkozott, a Kúria elnöke azt válaszolta, megtárgyalják ezt a problémát.

„Magam is azt tapasztaltam, hogy a jogegységi döntésekben gyakran jelentéktelen eljárásjogi kérdésekkel foglalkoznak a társadalmat valóban érdeklő problémák helyett, mert a bírók nehezen merészkednek ingoványosabb területre. Ezúton is arra buzdítom a kollégáimat, hogy vállalják fel azokat az ügyeket, amelyekre társadalmi igény mutatkozik” – üzent munkatársainak Darák Péter.

„Elköszöntünk a nyugdíjba vonuló kollégáktól, közülük egyébként 15-en még maradnak, hogy szakmai tanácsaikkal segítsék a munkát” – jelentette be a legfelsőbb bírói fórum vezetője.

A sajtóbeszélgetésen egyébként megemlítette azt is, hogy az elnökhelyettesi posztra ketten pályáztak, anyagukat a július 2-i teljes ülésen értékelik, és ezt követően választja ki a nyertest. Darák Péter beharangozta a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének július 4-i konferenciáját, amelyen a földvásárlási moratórium lejártát követő várható szabályozásról, illetve a külföldi megoldásokról, valamint az Európai Unió Bírósága e tárgyú döntéseiről esik szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Tízmilliárdokat emésztene fel a Kúria áthelyezése

Két év alatt megvalósíthatatlannak tűnik, hogy elköltöztessék a Kossuth téri Néprajzi Múzeumot és a Politikatörténeti Intézetet (PTI), és a helyükre a kormány tervei alapján a Kúriát tegyék.

MTI Itthon

Kúria-elnök: nem elég erős itthon a jogbiztonság érzete

A Kúria elnöke szerint a bírói függetlenség nem más, mint ítélkezési függetlenség, amelynek alapvető feltétele: a törvények hagyjanak mozgásteret a bíráknak ahhoz, hogy kialakíthassák a saját joggyakorlatukat. Szerinte "a jogbiztonságérzet Magyarországon alacsonyabb, mint kívánatos lenne".

MTI Itthon

Helyettest keres a Kúria elnöke

Május végéig várja a pályázók jelentkezését a Kúria elnökhelyettesi posztjára Darák Péter, a legfőbb ítélkező fórum januárban kinevezett elnöke - írta a Magyar Nemzet kedden.

Az UEFA-tól kértek engedélyt a fradisták, hogy a stadionon kívülről szurkolhassanak

Az UEFA-tól kértek engedélyt a fradisták, hogy a stadionon kívülről szurkolhassanak

Bottas simán nyert Hamilton büntetése után

Bottas simán nyert Hamilton büntetése után

Csúszhat az EU-s országjelentések publikálása

Csúszhat az EU-s országjelentések publikálása