Szeptember 11-i "tanulságos" eseményekből mazsolázott az MSZP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szeptember 11-i terrortámadások évfordulójának alkalmából kiadott nyiltakozatában az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete összegyűjtötte azokat a történelmi eseményeket, amelyek szintén szeptember 11-i napon történtek és amelyeket a párt szervezete "napjainkban is tanulságosnak tart".

"Elítéljük a terrorizmust, az erőszakot, és kiállunk a társadalmi béke, az együttműködés, valamint az összefogás mellett a jövőnk érdekében" - olvasható a Hajdú-Bihar megyei MSZP nyilatkozatában, amely több szeptember 11-én történt "tanulságos" történelmi eseményt is számba vett.

Felidézték például, hogy 1697.szeptember 11- Savoyai Jenő herceg győzelmet aratott Zentánál az Elmas Mehmet pasa, nagyvezér vezette törökök ellen, illetve 1741.szeptember 11-én, a Pozsonyi Országgyűlésben a magyar nemesség felsorakozott Mária Terézia királynő mögé. Szintén kiemelték 1973. szeptember 11-ét, amikor Chilében az USA támogatásával katonai puccs döntötte meg Salvador Allende demokratikusan megválasztott rendszerét.

A 2011. szeptember 11-én történt terrortámadásokkal kapcsolatban a párt szervezete azt írta, hogy "az Amerikai Egyesült Államok polgárai egy emberként fogtak össze, vállaltak sorsközösséget az áldozatok hozzátartozóival. Ez az egység, ez a nemzeti összefogás példaértékű kell, hogy legyen minden ember számára. Ennek a tragédiának máig ható következményei vannak. Ilyen és hasonló eseményeknek soha nem volna szabad megtörténnie" - olvasható a nyilatkozatban.