Teret neveznének el Teréz anyáról Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Boldog Kalkuttai Teréz anya Nobel-békedíjas apácáról, a Szeretet misszionáriusai rend alapítójáról nevezne el egy teret a XII. kerület, amely ehhez a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyását kérte.

Az elesetteket felkaroló Teréz anya Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született 1910-ben, az akkor még a török birodalomhoz tartozó Szkopjéban, albán családban. 18 évesen lépett be a Loreto nővérek rendjébe, és felvette a Teréz nővér nevet.    

A közterület elnevezését az albán nagykövet kezdeményezte Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseknél, aki levélben fordult Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) hegyvidéki polgármesterhez az ügyben.

A hegyvidéki képviselő-testület csütörtökön a Bürök utca, a Szalánci utca és a Kempelen Farkas utca találkozásánál lévő területet választotta ki arra, hogy a Boldog Teréz anya nevet viselje. A háromszögletű tér egyik sarkán a szegények védőszentjéről, Szent Mártonról elnevezett kegykápolna áll.

A kerület javaslatáról - miután személyről neveznének el közterületet - a Fővárosi Közgyűlésnek kell a végső döntést meghoznia.