60 oldalas Fidesz-módosító: nem indulhatnának egyesületek a választásokon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

227 pontos bizottsági módosítóindítvány-tervezetet nyújtott be a választási eljárási törvényhez a fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén. Többek között nem indulhatnának egyesületek a választásokon és a választási körzeteket is átírnák. Az MSZP és a Jobbik is kifogásolta, hogy nem volt idejük a csomag áttanulmányozására. Végül elhalasztották a döntést.

Több mint hatvan oldalas, 227 pontos bizottsági módosítóindítvány-tervezetet nyújtott be a választási eljárási törvényhez a fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén, amelyen az MSZP és a Jobbik is kifogásolta, hogy nem volt idejük a csomag áttanulmányozására. Végül a testület fideszes javaslatra úgy döntött, este folytatja ülését.

Papcsák Ferenc az ülésen azt mondta, hogy a javaslattervezet, néhány érdemi módosítás mellett, 85-90 százalékban technikai pontosításokat tartalmaz. Kiemelte többek között azt az érdemi változást, hogy a Magyarországi lakcímmel rendelkező, de mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár kérheti, hogy az illetékes jegyző tartózkodási helyén keresse fel, így biztosítva számára a regisztrációt. Szintén a változások között említette, hogy a választópolgár jogosult lesz megtiltani, hogy a választási szervek a róla nyilvántartott adatokat kiadják.

Papcsák Ferenc a technikai pontosítások közé sorolta, hogy a javaslattervezet több helyen a választási körzetek határait is módosítja. Az ellenzéki képviselők nyilatkozataiból az is kiderült, hogy megtiltanák az egyesületeknek a választásokon való indulást.

Lamperth Mónika a bizottsági ülésen ezért feltette a kérdést, hogy erről miért pont most, a Haza és Haladás egyesületté alakulása idején nyújtanak be módosítót. Papcsák Ferenc erre reagálva ugyanakkor azt mondta: egyesületek továbbra is indulhatnak választáson, ha pártként regisztrálják magukat.

A bizottság szocialista és a jobbikos tagjai kifogásolták, hogy csak röviddel az ülés előtt kapták meg a módosító indítványt, nem volt idejük áttanulmányozni azt. Ezért azt javasolták, hogy egy másik napon tárgyalják meg a tervezetet. Az MSZP-s Bárándy Gergely és Lamperth Mónika a bizottsági ülésen és a később tartott sajtótájékoztatójukon is szégyenteljesnek és arcátlannak tartotta az eljárást, és arra figyelmeztettek, hogy formai alkotmányellenesség vetődik fel az üggyel kapcsolatban. Emlékeztettek arra, hogy korábban a köztársasági elnök a járásokkal kapcsolatos törvényt is arra hivatkozva küldte vissza: az országgyűlési képviselőknek biztosítani kell a jogot, hogy érdemben megismerjék a javaslatokat.

Bárándy Gergely a módosítók érdemi részét illetően a sajtótájékoztatón azt mondta: szerintük messze nem technikai pontosításokról van szó, hiszen változnak az adatkezelés szabályai, nem hozzájáruláshoz, hanem tiltáshoz kötik az adatkezelést, valamint komoly módosítások vannak az ajánlásokkal kapcsolatban is, emellett megemelik például a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak fizetését és szavazókörök változnak meg.

A jobbikos Gaudi-Nagy az ülésen szintén azt hangsúlyozta, hogy rendkívül rövid idő volt a javaslat az áttanulmányozására, ezért erre megfelelő időt kért, és azt vetette fel, hogy a törvényjavaslat jövő heti határozathozatalát is elcsúsztathatnák.

Salamon László, a bizottság KDNP-s elnöke ugyanakkor házszabályszerűnek tartotta az eljárást, Papcsák Ferenc pedig arra figyelmeztetett, hogy éjfélig be kell nyújtani a módosító javaslatot ahhoz, hogy a jövő héten szavazhassanak a választási eljárási törvényjavaslatról. Hosszas vita és egy szünet után végül a fideszes Gulyás Gergely javaslatára a bizottság fideszes, KDNP-s és jobbikos tagjainak támogatásával arról döntöttek, hogy este 7 órakor folytatódjon a bizottsági ülés.