szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Critical Mass kerékpáros mozgalom önkéntesei november 14-én, szerdán este ötödik alkalommal mérik le, hogy milyen arányban bicikliznek kivilágított kerékpárral az ország kerékpárosai.

A Critical Mass aktivistái egy országos önkéntes akció keretében mérik fel a kivilágított kerékpárosok arányát. A méréshez bárki csatlakozhat az ország bármely településéről. Az önkéntesekre mindössze annyi munka vár, hogy november 14-én, szerdán 19 órától 20 percen keresztül egy forgalmasabb ponton megszámolják az arra haladó kerékpárosokat és feljegyezzék mennyien voltak kivilágítva.

A mért eredményt a szervezet honlapján található, a mérés módszertanát is leíró bejegyzés alatt, hozzászólásként kell beküldeni. Az adatokat a szervezet aktivistái összesítik, majd néhány nap múlva közzé teszik a végeredményt. A mérést minden évben ugyanakkor ismétlik, hogy a változásokat is követhessék. Az eddigi számlálások számai itt érhetők el.

A baleseti statisztikák szerint az egy kerékpárosra jutó balesetek száma gyorsan csökken. A szervezet ezt elsősorban a kerékpárosok növekvő száma miatti nagyobb autóvezetői rutinnak és figyelemnek tulajdonítja, de véleményük szerint a rendkívül olcsó, egy akkuval akár hónapokig működő modern kerékpárlámpák gyors terjedése is szerepet játszhat a javulásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!