szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rosszul viseli a fogvatartást a rendőri korrupciós ügyben gyanúsított, korábban "az éjszaka császáraként" emlegetett V. László, ügyvédje elmondása szerint. A férfi lefogyott az előzetesben. A Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott eljárás fél éve tart.

Emberileg és lelkileg is tűrőképessége határán van V. László, tudta meg a hvg.hu a gyanúsított ügyvédjétől, Nagy Gábortól. A hvg.hu azon értesülését, hogy a férfi le is fogyott bent, mintegy húsz kilogrammot adott le, a védő nem kommentálta. Elmondta viszont, hogy ügyfelét néhány héttel ezelőtt hat órán keresztül hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai és védence a hatóság minden kérdésére részletes választ adott. „A kérdések egy része nem is tartozott az ügyhöz, olyan személyekre vonatkozott, akik nem is szerepelnek a büntetőeljárásban. "Bár a törvény alapján csak a gyanúsítás körében lehet kérdéseket feltenni V. László mindezek ellenére teljeskörűen válaszolt” – közölte az ügyvéd.

Kérdésünkre hogy az eljárásban jelenleg nem szereplő személyekkel kapcsolatos faggatózás jelentheti-e azt, hogy újabb gyanúsítottai lehetnek az ügynek, Nagy Gábor azt mondta, hogy a rendelkezésére álló információi és adatai alapján ezt nem tartja valószínűnek. A védő közölte, hogy december 3-ig tart a gyanúsított előzetes letartóztatása, addig dönteni kell a bíróságnak, hogy azt meghosszabbítják-e vagy sem. „Markáns szakmai érvek alapján indítványozni fogjuk ügyfelem házi őrizetének elrendelését”. Nagy Gábor – mint megjegyezte – lát esélyt erre, ugyanakkor természetesen nem zárhatja ki azt sem, hogy a bíróság az előzetes letartóztatást esetleg meghosszabbítja.

 Az ügyvéd szerint V. László "hat hónapja van úgy előzetes letartóztatásban, hogy releváns érdemi bizonyítékot nem tártak elé". „Erre az eljáró hatóságok azt a választ adták, hogy a nyomozás stratégiája és taktikája indokolja az ez irányú indítvány elutasítását, ám úgy gondolom, hogy az Alaptörvény és a büntetőeljárási törvény rendelkezése alapján ez sérti a védekezéshez való jogot, hiszen a gyanúsított képtelen érdemi védekezést előterjeszteni, amíg nem ismertetik vele a gyanúsítás alapjául szolgáló bizonyítékokat.”

Kilenc gyanúsított, heten előzetes letartóztatásban

Néhány nap híján fél éve már annak, hogy V. László és társai – köztük vezető beosztású rendőrök – ellen korrupció gyanúja miatt eljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség. Május 31-én elfogták V. Lászlót és bizalmi emberét, V. Istvánt, majd a következő napon két rendőr kezén kattant a bilincs, közülük Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetőjét a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központból vittek el.

Néhány nap múlva a Nemzeti Nyomozó iroda két, szervezett bűnözés elleni területen dolgozó vezetőjét, Gulyás Imrét és Hopka Lajost gyanúsították meg azzal, hogy pénzt fogadtak el V. Lászlóéktól, cserébe pedig elintézték, hogy az éjszaka császárának érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken ne legyenek ellenőrzések, a konkurens helyeken viszont annál inkább, hogy azok működését ellehetetlenítsék.

Október elején három további embert gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). A gyanúsítottak egyike, egy volt rendőr – I. András –, a másik, H. Imre, V. László érdekeltségébe tartozó debreceni szórakozóhelyek képviselője, a harmadik pedig K. Gyula, a debreceni rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője, akit az eljárás megindulásakor felmentettek.

A gyanúsítottak közül az utóbbi szabadlábon védekezhet, mert az ügyészség szerint K. Gyula nem volt a bűnszervezet tagja. Rajta kívül házi őrizetben van V. László testőre, V. István.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: miért most bukott meg az éjszaka császára?

Valaminek történnie kellett, ami miatt az éjszaka császára mára „kilőhetővé” vált, vagyis eljárás indulhatott vele szemben – vélekedtek a hvg.hu-nak egyformán rendőrök és V. László ismerősei is. A megkérdezettek leginkább terület-újraosztási terveket látnak a letartóztatások mögött.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: taktikákat vet be az ügyészség?

A rendőri vezetők mellett alacsonyabb beosztásúak is érintettek lehetnek a korrupció gyanús ügyben – fejtette ki véleményét Kocsis Máté, a Nemzetbiztonsági Bizottságnak egyik fideszes tagja egy beszélgetés során. A védett tanúról szóló hírt, a hvg.hu által megkérdezett volt rendőrök úgy kommentálták, hogy ez ugyanolyan taktika lehet az ügyészség részéről, mint V. László bizalmi emberének házi őrizetbe helyezése.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: "Örülünk Magyar Róbert képtelenségeinek"

Örülnek a Fekete sereg vezére, Magyar Róbert nyilatkozatának a megvádolt egykori rendőrök. A korrupciós ügy gyanúsítottjainak ügyvédje azt mondta a hvg.hu-nak: Magyar szavai legalább világossá teszik, hogy védenceit "valótlanságokkal próbálják besározni". Magyar Róbert azért úgy látszik, nem beszélt teljesen a levegőbe, a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint ugyanis bejelentéseket tett, de az eljárásokat megszüntették.

A felnőtté válás szakaszai: generációs ábécé helyett mérföldkövek

A felnőtté válás szakaszai: generációs ábécé helyett mérföldkövek

Letartóztatásban marad Hasszán F.

Letartóztatásban marad Hasszán F.

Csak belevillantanak a szembe, és 10 évvel előre megmondják, ha cukorbeteg lesz

Csak belevillantanak a szembe, és 10 évvel előre megmondják, ha cukorbeteg lesz

Volt versenyhivatali vezető: „Rendszerszintű a korrupció Magyarországon”

Volt versenyhivatali vezető: „Rendszerszintű a korrupció Magyarországon”

Szülés után elvérzett egy koszovói riporternő egy budapesti kórházban

Szülés után elvérzett egy koszovói riporternő egy budapesti kórházban

Több százezer német utazót is érint a Thomas Cook csődje

Több százezer német utazót is érint a Thomas Cook csődje