Nem engedték a Milla-molinó kifüggesztését a parlamentnél

Nem engedték a Milla-molinó kifüggesztését a parlamentnél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megakadályozták szerdán délután a Milla aktivistáit abban, hogy saját óriásmolinójukat kifeszítsék a parlament mellett. Az Országgyűlés Hivatala a "hozzájárulás nélküli közterület használatért" 107 ezer forint megfizetésére kötelezte a Milla-aktivistákat. Mint ismert, hétfőn a békemeneteket is szervező CÖF molinója egy napig volt kifeszítve ugyanezen a helyen.

Óriásmolinót próbáltak kifeszíteni szerdán délután a Milla aktivistái az Országháznál, amelyen a következő felirat állt: "Az ország házon kívül van!!!".

Az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-oldal szerint azonban a molinót felhelyezni kívánó aktivistáktól a házőrség tagjai közterület-foglalási engedélyt kértek, majd amikor kiderült, hogy nem rendelkeznek ilyennel, kihívták a rendőröket. A kiérkező rendőrök igazoltatták az aktivistákat.

Ezt a molinót akarták kifüggeszteni a Millások
©

A Milla Facebook-oldala szerint az országgyűlés műszaki igazgatója azt kérte tőlük, hogy írjanak e-mailt az Országgyűlés gazdasági főigazgatóságára, hogy kitehessék a molinót. Amikor az aktivisták megkérdezték, hogy hétfőn a Civil Összefogás Fórum (CÖF) tagjai is megtették-e ezt, mikor kifeszítették saját molinójukat, azt a választ kapták, hogy nem, mert "arról az akcióról a házelnök úr is tudott".

Később azt a választ kapták ugyanerre, hogy a cégnek, amely hétfőn kifüggesztette a "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!" feliratú transzparenst, "tízszeres közterület-használati díjat kell majd fizetnie".

107 400 forintot kér az Országgyűlés a molinóért

A Milla-aktivisták közlésük szerint ezután levelet küldtek Bakos Emilnek, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatójának, amelyben engedélyt kértek a molinó kifüggesztésére szerdán délután kettőtől csütörtök délután 2 óráig. Levelükben az aktivisták részletes tájékoztatást kértek az elbírálás szempontjairól is megemlítve, hogy a CÖF molinójával szemben nem intézkedett sem a rendőrség, sem a házőrség.

Egy órával később a Milla-aktivisták közzétették a Polyák Lászlótól, a műszaki főosztályvezetőtől kapott levelet is, amelyben az áll, hogy mivel a molinó kihelyezése után kérték az engedélyt, ezért felszólítják őket, hogy "a hozzájárulás nélküli közterület használatot haladéktalanul szüntessék meg, a molinót szereljék le, ellenkező esetben azt Hivatalunk eltávolíttatja".

Molinós flashmobra hívnak hétfőre

Molinó flashmobra hívnak az Éhségmenet Facebook oldalán. "Az Egymillióan a Sajtószabdságért-osok mai akciója bebizonyította, hogy a rezsim csak úgy tudta provokálni az Éhségmenetet a parlament elé kifeszített megalázó molinóval, hogy visszaélt a rábízott hatalommal. Ezért hétfőn, február 18-án 17 órára ismét a Parlament elé hívunk mindenkit egy tiltakozó flashmobra" - írták.


A szervezők azt kérik, hogy aki jön, hozzon magával olyan táblát, plakátot, transzparenst, amit kitenne az Országgyűlés elé. Az esemény Facebook oldalát itt érheti el!

Emellett a hozzájárulás nélküli közterület használatért a közterület használati díj tízszeres összegét, jelen esetben a molinó mérete miatt 107 400 forintot kell befizetniük az Országgyűlés Hivatalának számlájára.

A Millások válaszukban közölték, "gyors gyülekezésnek" tekintik az akciójukat, amit utólag bjelentenek a rendőrségnek a törvényi előírásoknak megfelelően, a díjfizetést pedig megtagadják. Emellett kérik, hogy a CÖF-nek küldött fizetési felszólítást közérdekű adatként hozzák nyilvánosságra.

A hétfői molinót a CÖF feszítette ki, állítólag a házőrség tudtával
©

Mint ismert, hétfőn az éhségmenet érkezési helyére egy óriásmolinót függesztettek ki. A békemeneteket is szervező CÖF később, kedden vállalta a felelősséget a molinó kifüggesztéséért, Csizmadia László, a szervezet elnöke pedig azt mondta, nem kértek engedélyt a transzparens kihelyezésére, "flashmobként" tették ki. Egy blog korábban azt írta, a CÖF molinója a házőrség tudtával került ki a parlamenthez.