szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A közvélemény figyelmét akarta felhívni a hamarosan nyilvánosságra kerülő, erkölcstant szabályozó rendelettel kapcsolatban az a szülői egyesület, amely javasolta, hogy csak feddhetetlen életű tanár oktathasson erkölcstant az iskolában. A szervezet szerint a rendelet végrehajthatatlan.

„Igen. De ezt nem mondom ki mindenkinek, meg nem akarom kimondani” – válaszolta Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke, amikor feltettük neki azt a kérdést: iróniának szánták-e azt a javaslatot, miszerint erkölcstant az iskolákban csak olyan tanár taníthasson, aki példás családi életet él, nem elvált, nem élettársi kapcsolatban él, és legalább egy házasságban született gyermeket nevel vagy örökbe fogadott.

Nagy baj van az egész köznevelési törvénnyel, az állami fenntartással, a kerettantervvel – mondta Keszei. Szerinte erre is rá akartak világítani ezzel az ironikus közleménnyel. Mint mondta, az egyesület már tíz éve alkalmassági vizsgálatot követel a pedagógusok számára, mert „ebben az iskolarendszerben nem tanítják meg a gyerekeket írni-olvasni”.

„Tanítson matekot!”

„Erkölcstanórát hogy tanítsak, ha nincs gyerekem?” – kérdezett vissza Keszei, aztán rögtön hozzátette: lehet kiválóbb mindenkinél, akinek nincs gyereke, de ne tanítson erkölcstant. „Tanítson matekot!” – mondta. Szerinte ezzel a javaslatukkal legalább ráirányították a sajtó figyelmét arra, hogy a szeptemberben a közoktatásban heti egy órában induló hit- és erkölcstan, valamint etika oktatására jelentkezést szabályozó rendelet végrehajthatatlan. A MSZOE birtokába véleményezésre került rendelettervezet szerintük végrehajthatatlan. Erre reagálva született a nagy sajtóvisszhangot kiváltó közleményük. Mint azt Keszei elmondta, sokan nem értették meg az iróniát, ezért a közleményt vissza fogja vonni. Hozzátette: az általuk bírált rendelet egyik fontos eleme, hogy a gyerek és a szülő közösen nem választhatja meg, hogy kér-e a hittanórából, márpedig ez sérti az ENSZ gyerekjogi egyezményét is.

©

A rendelet tervezete szerint az erkölcstant oktató tanárokat egy 60 órás tanfolyam keretében „képeznék ki”. „Mi azt javasoltuk, hogy legyen valamilyen átvilágítás vagy környezettanulmány, hasonlóan ahhoz, mint amikor a pedagógus megy ki családlátogatásra” – mondta lapunknak Keszei. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy erkölcstan tantárgy oktatására csak erős hivatástudattal rendelkező és feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehessen alkalmazni.

A szervezet állásfoglalásában ezen kritériumoknak megfelelő pedagógusként említi azokat, akik példás családi életet élnek, nem elváltak, nem élnek élettársi kapcsolatban és legalább egy, házasságban született gyermeket nevelnek (vagy örökbe fogadtak).

Csak semmi szenvedély

A szervezet – az ironikusnak szánt közleményben – tudatta: erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, "aki mentes a szexuális aberrációktól, otthonukban sem néznek szexfilmeket". Az MSZOE szerint az általános iskolákban az erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni, és nem elég a módszertani, elméleti felkészültség, illetve a gyorstalpaló továbbképzési tanfolyamok elvégzése.

Mint írták, mivel az állami fenntartású iskolák 1. és az 5. évfolyamain szeptemberben induló hit- és erkölcstanoktatás kötelező tanórai foglalkozás, ezért elengedhetetlen, hogy a tanfelügyelet kiterjedjen az egyházak által alkalmazott hittantanárok pedagógiai-szakmai ellenőrzésére is.

Jogi garanciára van szükség – folytatták –, hogy a hit- és erkölcstan óra minden tanuló számára ingyenes lesz, azaz az egyházi jogi személy térítésmentesen biztosítja a szükséges tankönyveket és más írásos dokumentumokat, felszereléseket. Javaslatuk szerint az általános iskola helyi tantervében meghatározott "erkölcstan órán" minden tanuló köteles részt venni, ugyanakkor biztosítani kell, hogy az egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstan oktatásra jelentkező tanulók részt vehessenek a hittanórákon is. Mint írták, a tantárgyválasztást szabályozó miniszteri rendelet értelmében az általános iskolának minden év május 20-ig fel kell mérnie, hogy a tanuló melyik egyház által szervezett hit- és erkölcstan órán, vagy – az állami általános iskolában – kötelező erkölcstan órán kíván-e részt venni.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korábban azt mondta: napokon belül nyilvánosságra hozzák a rendeletet. Hoffmann szerint ezen az oktatási területen is változatos pedagógiai módszerekre lesz szükség, továbbá a tanároknak hiteleseknek kell lenniük a diákok számára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Teszten az abszolút profi fényképező, a Lumix S1R – nem pehelysúlyú versenyző

Teszten az abszolút profi fényképező, a Lumix S1R – nem pehelysúlyú versenyző

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

Ewan McGregor újra fénykardot ragad

Ewan McGregor újra fénykardot ragad

Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére

Újabb lépést tettek az Amazonas megmentésére

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt