Családon belüli erőszak: "komolyabb szöveget" vár az LMP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elégtelennek tartja a családon belüli erőszakot érintően benyújtott kormányzati törvényjavaslatban foglaltakat az LMP képviselői csoportja, amely újratárgyaltatná az előterjesztést.

Ertsey Katalin független képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a pénteken beterjesztett indítvány nagyon messze áll attól, amit elvárnának. A javaslat mindössze egy néhány paragrafusban összefoglalt és szűken értelmezett erőszaktípust jelenít meg, lényege a testi sértés, amit a Btk. amúgy is tud kezelni - mondta.

Hiányolta, hogy az indítvány nem szól a lelki bántalmazásról vagy a gazdasági elnyomásról, és azokra a tényezőkre sem tér ki, amelyek alapján szankcionálható lenne egy folyamatszerűen elkövetett bűncselekmény.

Az LMP ezért az kéri, hogy a civilek, a nonprofit szervezetek, a rendőrségi és igazságügyi szakértők újra üljenek tárgyalóasztalhoz, mert fontos lenne, hogy a jogalkotók "egy ennél komolyabb szöveget" tegyenek le az asztalra - mondta.

Szerinte az LMP vonatkozó javaslata - amelyik egyelőre még nem került a parlament alkotmányügyi bizottsága elé - tartalmazza azokat a részleteket, amelyeket a civil szakértők kértek.