Véget érhet a közvilágítás-balhé Esztergomban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Esztergomban megkezdték a közvilágítás helyreállítását, a temetők környékén már több helyen visszaszerelték az izzókat a lámpákba.

A polgármester, Tétényi Éva (független), a város polgármesterének tájékoztatása szerint a felszámolás alá került szolgáltatóval kötött koncessziós szerződéstől elálltak és az E.ON-csoporttal állapodtak meg a közvilágítás helyreállításáról. Az önkormányzat 500 izzót rendelt, pótolandó a korábbi szolgáltató által kiszerelteket. A ledes technikával működő, energiatakarékos izzókat november végéig beszerelik.

Esztergomban a város közvilágítását korábban ellátó társaság augusztusban kezdte meg a szolgáltatás megszüntetését, mert az önkormányzat 2013-ban még nem fizetett a világításért. Mivel a lámpatestek egy része a társaság tulajdona volt, a kikapcsolást az izzók kiszerelésével oldották meg.

A szolgáltatónak egy bank adott hitelt a közvilágítás korszerűsítésére, majd a társaság fizetésképtelensége után a követelést eladta egy követeléskezelő cégnek, ezért jogi vita tárgya, hogy az önkormányzat kinek fizessen a világításért.

A város fizetési szándéka jeléül félévi díjat, 40 millió forintot törvényszéki letétbe kívánt helyezni a szolgáltató számára, ezt azonban a törvényszék elutasította, az önkormányzat pedig megfellebbezte a döntést.

A város elállt a társasággal kötött koncessziós szerződéstől, mert határidőre nem állították helyre a közvilágítást és nem tettek eleget tételes elszámolási kötelezettségüknek, a szolgáltató felszámolóbiztosa viszont vitatta az szerződés megszüntetésének jogosságát.

Október 24-én a Tatabányai Törvényszék jogszabálysértések miatt felmentette a felszámolást végző Exerem Kft.-t. Az indoklás szerint a felszámoló jogszerűtlenül szüneteltette Esztergom közvilágítását és külsős céget sem bízhatott volna meg az izzók kiszerelésével, illetve figyelembe kellett volna venni a hitelezői választmány döntését, miszerint nem járulnak hozzá a közvilágítási tevékenység folytatásához.