Elutasították a Sláger Rádió keresetét Amerikában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Elutasította a Sláger Rádió keresetét a Világbank mellett működő washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróság - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) elutasította a Sláger Rádió minden kereseti kérelmét - írta közleményében az NFM.

A tárca felidézte, hogy a rádiócsatorna befektetői 2011 decemberében nyújtottak be választottbírósági kérelmet, mert szerintük Magyarország 2009-ben az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogra vonatkozó pályázat lebonyolításával és az abban hozott döntéssel megsértette a Hollandiával, Svájccal és Luxemburggal kötött kétoldalú beruházásvédelmi egyezményeket.

A felperes 83,3 millió dollár, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 18 milliárd forint összegű kártérítésre tartott volna igényt. Magyarország 2013 májusában kérte az eljárás joghatósági és érdemi szakaszra történő elválasztását, a választottbíróság tavaly júniusban helyt adott a kérelemnek, és az eljárást a magyar kifogás eldöntéséig az ügy érdemében felfüggesztette - írta a minisztérium.

Az alperesi érvelés szerint a Sláger Rádiónak a pályázat idején nem volt joga előnyben részesítéshez pusztán amiatt, mert már korábban is az adott frekvencián működött - úgynevezett „inkumbens kedvezmény”. Így a felperesek sem állíthatják, hogy ezt az állítólagos jogot Magyarország kisajátította volna, amikor nem biztosított előnyt a pályázat kiírásakor és annak elbírálása során.

A Sláger rádiónak nem volt olyan, speciálisan a személyéhez kötődő joga sem, amelyet Magyarország kisajátíthatott volna - idézte a döntést a minisztérium.

A most lezárt eljárás decemberben indult. Akkor az üggyel kapcsolatban a Népszabadság felidézte, hogy 2009-ben az akkori médiahatóság, az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) fideszes, kereszténydemokrata és szocialista delegáltjai a Sláger frekvenciáját a Neo FM-mel pályázó, a baloldali gazdasági körökhöz több szállal kötődő FM1 Konzorciumnak, a Danubius hullámsávjának használati jogát pedig a Fellegi Tamás, majd a Nyerges Zsolt érdekeltségi körébe tartozó Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek adták hét évre.

A két rádió magyar bírósághoz fordult, de csak a Danubiusnál állapították meg, hogy az ORTT jogsértően járt el - tette hozzá akkor a lap. Ezután kezdődött a Sláger-eljárás a nemzetközi választott bíróságon.

Az fejlesztési minisztérium mostani közleményében az szerepel, hogy az ICSID április 16-án kézbesítette a joghatóság kérdésében hozott döntését. A bíróság ebben helyt adott Magyarország valamennyi kifogásának, és a joghatóság hiányára hivatkozva elutasította a Sláger Rádió minden kereseti kérelmét.

"Magyarország többedszer képviseli sikerrel álláspontját beruházásvédelmi jogvitákban, az elmúlt években az AES Tisza Erőmű és a Dunamenti Erőmű tulajdonosai által indított eljárásokban is hazánk javára döntött az ICSID" - írta még a tárca.