Kunhalmival távolíttatna el egy MSZP-st a terézvárosi polgármester

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyílt levélben fordult Kunhalmi Ágneshez, az MSZP frissen megválasztott budapesti elnökéhez Hassay Zsófia terézvárosi polgármester, a Fidesz budapesti választmányának alelnöke, amelyben azt kéri, hogy a szocialisták fővárosi vezetője "vesse latba minden tekintélyét" Hatvani Csaba terézvárosi MSZP-s politikus közéletből való távozása érdekében.

Nyílt levélben kéri Kunhalmi Ágnest, az MSZP budapesti elnökét a terézvárosi polgármester, hogy bírja távozásra a közéletből Hatvani Csabát, a szocialisták terézvárosi politikusát.

"Mint bizonyára Ön is tudja, Hatvani Csabát még tavaly novemberben jogerősen elítélték hivatali visszaélés bűntette miatt. A bíróság az úgynevezett kerékbilincselési ügyben mondta ki, hogy a Magyar Szocialista Párt VI. kerületi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselője bűncselekményt követett el, és ezért az Önök politikusának háromszázezer forint pénzbüntetést kellett fizetnie" - olvasható az üzenetben.

Hassay Zsófia azt is felidézte, hogy az íítélet után a Fidesz terézvárosi önkormányzati frakciója felszólította Hatvanit, hogy mondjon le önkormányzati mandátumáról, és távozzon a közéletből. Az általa elkövetett bűncselekmény ugyanis a levél szerint "összefüggésben volt korábbi hivatalával, az alpolgármesteri tisztségével, így megítélésünk szerint a politikus méltatlanná vált arra, hogy Terézváros lakóit képviselje, részt vegyen a terézvárosi önkormányzat munkájában".

"Felszólításunk azonban süket fülekre talált, Hatvani Csaba nem hajlandó lemondani. Egészen döbbenetes és elfogadhatatlan módon arra hivatkozik, hogy jogi értelemben nem bűnöző, morális szempontból helyesen járt el" - tette hozzá a fideszes polgármester.

A levelében arról is ír, hogy Kunhalmi arról is értesülhetett, hogy a 2002-2010 között, két önkormányzati ciklusban Terézvárost irányító szocialista és szabad demokrata képviselők szinte mindegyike ellen büntetőeljárás folyik "nagy értékű ingatlanok elkótyavetyélése miatt, amelynek következtében a hatóságok szerint milliárdos kár érte a kerületi önkormányzatot".

"Az Andrássy út 47. szám alatti épület elherdálása miatt 2011 decembere óta tart a bírósági tárgyalás, az eljárást a napokban egyesítették az Andrássy út 3. ügyével. S további ingatlanok eladása miatt is zajlik még nyomozás. Hatvani Csaba ezekben is érintett: vádlott, illetve gyanúsított. Ezek fényében még inkább indokolt lenne a szocialista politikus visszavonulása" - tette hozzá.

Az MSZP a polgármester szerint az utóbbi időben "több-kevesebb sikerrel" nagy hangsúlyt próbál fektetni arra, hogy a közéletet megtisztítsa korrupt, bűncselekményt elkövetett, megvádolt politikusaitól és az MSZP alapszabálya is fegyelmi vétségnek tekinti azt, ha bármely tagja bűntettet vagy vétséget követ el, és ezért akár a pártból való kizárásra is büntetheti a tagját.

"Úgy gondoljuk, a fenti okok alapján Hatvani Csaba további közéleti szerepvállalása elfogadhatatlan, ezért kérjük Elnök asszonyt a szükséges lépések megtételére. Ha ugyanis ezt nem teszi meg, nehezen lesz hihető, hogy a Magyar Szocialista Párt komolyan gondolja a megtisztulást, továbbá azt, hogy az országot, a településeket, a fővárosi kerületeket csak olyan politikusok vezessék, akik jogi értelemben is támadhatatlannak, feddhetetlennek számítanak" - írta.