Szerdán szavazzák meg az őszi ülésszak egyik legfontosabb törvényét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdán és pénteken tartja következő ülését az Országgyűlés. A képviselők a hét közepén fogadhatják el a bankok elszámoltatásáról szóló kormányzati törvényjavaslatot, amelynek eredményeként a kormány szerint átlagosan akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei. A parlament szerdán új alkotmánybírákat is választhat, míg pénteken a paksi bővítésről vitázhatnak.

A házelnök pénteken elérhetővé vált előzetes napirendi javaslata szerint az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések szerdán hangzanak el, és aznap fogadhatják el az őszi ülésszak egyik legfontosabb törvényét, amellyel a kormány a bankok elszámoltatására törekszik.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában történelmi jelentőségűnek nevezte a devizahitelesek megsegítését. A parlament előtt lévő előterjesztés alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal a múltbeli túlfizetéseket, a kiszámítási és elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítása ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank feladata lesz.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője legutóbbi rádióinterjújában azt mondta: a bankok elszámoltatása után a ciklus második feléig történhet meg a devizahitelek forintosítása.

A képviselők ugyancsak szerdán szavazhatnak három kormánypárti alkotmánybíró-jelöltről: Czine Ágnesről, Sulyok Tamásról és Varga Zs. Andrásról. Gulyás Gergely.

A fentieken túl zárószavazás várható a költségvetési tervezéssel kapcsolatos, valamint a pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabbá tételét célzó előterjesztésről, amelyben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy a kormánynak a választások évében az eddigi gyakorlathoz képest két héttel később, október végéig kelljen benyújtania a következő év költségvetéséről szóló javaslatát.

Az előzetes napirend alapján pénteken négy órás időkerettel írhatják ki azt a politikai vitanapot, amelyet az LMP kezdeményezett még júniusban a paksi atomerőmű bővítéséről.