szerző:
Tetszett a cikk?

Halált okozó veszélyeztetés és más bűncselekmény miatt feljelentést tett az a sportcentrum, amelynek a pályáján nemrég meghalt egy teniszező. A hatóságoktól várnak választ, hogy ki a felelős azért, hogy a mentősök gyalogosan tudták csak a kihelyezett útakadályok miatt megközelíteni a helyszínt. A háttérben ingatlanvita dúl, az érintett vállalkozó békemenetel és Orbán Viktorral fotózkodik, mégis azt állítja, semmilyen politikai kapcsolata nincsen. A népligeti tragédia újabb felvonása.

Jóval az érettségi hivatalos megkezdése előtt már benn voltak a diákok, nehogy elkéssenek egy váratlan útlezárás miatt, a tankönyveket szállító teherautó pedig rendőri kísérettel hajtott be – már két éve is így működött a Népligetnél található Altisz Alapítványi Gimnázium, miután több irányból megszűnt a bejárási lehetőség az intézményhez. A középiskola és a hozzá tartozó sportpályák üzemeltetője a körbetorlaszolásuk miatt egymás után írta a legkülönfélébb beadványokat és panaszokat, szinte nincs olyan fővárosi vagy szakigazgatási szerv, akit ne keresett volna meg. Legsúlyosabb érvként még azt is bedobta: közel száz gyerek élete, testi épsége van folyamatosan veszélyben. „Baleset, rosszullét vagy más katasztrófahelyzet esetén a mentők nem tudnák megközelíteni az iskolát” – írta már egy 2013-as beadványában a mentőszolgálat vezetőjének.

Tragikus, hogy a hatóságok noszogatására szánt riogatásból beteljesült jóslat lett, csak végül a sportcentrumban megrendezett teniszversenyen szívrohamot kapott férfihoz nem tudtak időben eljutni a mentők. A szeptember 28-i versenyen váratlanul rosszul lett sportolóhoz a számtalanszor bejelentett útakadályok miatt futva igyekeztek a mentők, a helyszínen lévők próbáltak segíteni nekik a gépek és az oxigénpalack cipelésében. Közben egy csapattársának még sikerült újraélesztenie a férfit, de végül nem tudták megmenteni az életét.

A történtek után a X. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a Népliget területére autóval – a közszolgáltatók gépjárműveit kivéve – behajtani nem lehet, így az iskolához vezető Kismartoni utat is jogszerűen, az önkormányzat megbízásából eljáró Budapesti Közlekedési Központ zárta le. A Kismartoni útról a sportlétesítmény mintegy 140 méteren gyalog megközelíthető, „nem ritka, hogy valamely épület hasonló vagy ennél nagyobb távolságból közelíthető meg” – közölték. Ennek ellenére a tragédia után a másik irányból, a Vajda Péter út felől olyan oszlopos lezárást alakítottak ki az eddigi helyett, amit szükség esetén egy kulccsal például a katasztrófavédelem ki tud nyitni.

A betonakadályok tologatásával folyt a birtokvita
©

A történet viszont ennél bonyolultabb, mert – ahogy azt megírtuk – az iskolát és sportcentrumot fenntartó cég, valamint a szomszédos Taraliget lakópark beruházója között ingatlanvita tört ki, ami az útakadályok ide-oda vitelével zajlott. Miután erre nézve engedélyük volt az illetékes katasztrófavédelemtől, a sportcentrum üzemeltetője többször elvitette a betontömböket, csakhogy azok minden esetben visszakerültek a helyükre. Egy ízben szerintük egyértelmű volt, hogy ezt kinek köszönhetik, ugyanis a lakópark biztonsági emberei már elszállítani sem engedték az útakadályokat: egyszerűen ráültek a betonelemekre. „Kihívtuk a rendőröket, megmutattuk nekik a katasztrófavédelem határozatát a forgalomterelők eltávolításáról, mégsem segítettek végrehajtani” – mondta a sportlétesítmény tulajdonosát képviselő ügyvéd, Simon Tibor.

A betonakadály ellopása miatt nyomoztak

„A tragédia előtt alig két héttel ismét benn voltunk a kerületi rendőrkapitánynál, és kiderült, hogy nyomoznak, csakhogy lopás miatt, amiért megint eltűntek az útakadályok – amiknek a katasztrófavédelem határozata alapján ott sem szabadott volna lenniük” – mondta az ügyvéd. Korábban tett már panaszt a Független Rendészeti Panasztestületnél is, amiért a sokadjára riasztott rendőrjárőr nem segített, hogy bejusson az iskolához a szippantós autó. Sőt, állítása szerint a járőr azt mondta az egyik ott dolgozónak, hogy „többet ne hívják a rendőrséget, mert nem fognak intézkedni”.

A tragédia után ügyfele végül megint elvitette a Kismartoni utat záró betonakadályokat, és saját költségükön egy őrt állítottak oda, aki a jogosulatlanul behajtó autósokat visszafordítja – de akinek muszáj, az így eljut a pályákhoz, illetve az iskolához. „Tudomásom szerint a főváros a történtek miatt belső vizsgálatot kezdeményezett, várjuk ennek az eredményét. Az viszont biztos, hogy a teniszpályán elhunyt férfi ügyében büntetőfeljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés, illetve közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt” – mondta.

A szülők aggódnak

„2012 óta ebben élünk, akkor indult az ingatlanvita. Egyszer csak jött egy levél, hogy 30 napon belül hagyjuk el a területet, mert az a Tara lakópark beruházójának tulajdona. Azóta mindig várom, vajon mi történik legközelebb” – mondta a hvg.hu-nak az iskolát fenntartó alapítvány képviselője, Szalóki András, aki hosszan sorolta, hogyan jöttek ettől kezdve a különféle nehézségek. Először az egyik hozzájuk vezető utat zárták el beton virágládákkal, illetve fémoszlopokkal, majd a másik bevezető részre került kerítés.
„A Népliget egészen addig a pillanatig a célforgalom számára megközelíthető volt, de ettől kezdve hozzánk nem lehetett behajtani. Mivel az útakadályokat megkerülve a fűre nem szabad ráhajtani, többször rendőrt kellett hívni, hogy bekísérjék a kukásautót, a tankönyvszállítót vagy a szippantós autót – merthogy a lakópark felől bejövő csatornánkat is lezárták az ingatlanviszály közepette. Volt, hogy az üzemeltető cég targoncával széthúzatta az akadályokat, bejött a szippantós autó, de kimenni már nem tudott, mert az akadályokat eközben visszahelyezték” – mesélte az alapítvány képviselője.

De a torlaszolós adok-kapokkal párhuzamosan a tulajdonosi jogvita miatt több eljárás is indult az alapítvány és a több sportegyesületnek, így a Ferencvárosnak és a magyar úszószövetségnek a bázisiskolájaként működő iskola ellen. Több ellenőrzést is kaptak. Ahogy Szalóki fogalmaz, mindent megtesznek azért, hogy az ide járó gyerekek és pedagógusok, edzők minél kevesebbet érezzenek a problémákból, de nehéz ilyen légkörben tanítani. Gondoltak is már a költözésre, de csak nagyon drágán találtak volna másik megfelelő ingatlant. „A szülők aggódnak, sokan érdeklődnek, hogy vajon mi lesz az iskolával. Ez azért egy speciális intézmény, mert az edzéshez igazítjuk az oktatást, ugyanis mind a 80 tanulónk élsportoló, köztük világ- és olimpiai bajnokok” – mondta. Szerinte ezért is volt különösen veszélyes a bevezető utak lezárása, hiszen bármikor történhetett volna sportbaleset. „És nemcsak a gyerekekkel, a Népligetben is sokan sportolnak, ha valami történik, ugyanígy nem, vagy nehezen jutott volna be mentő” – jegyezte meg.

Most már: "megközelíthető"

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvédelmi hatóságként azt ellenőrzi, hogy egy adott objektum megközelíthető-e tűzoltógépjárművel – közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, aki részletesen beszámolt arról, hogyan jöttek ki újra és újra ellenőrizni (lásd lent, keretes írásunkat). Megerősítette, hogy valóban hatósági kötelezést adtak ki, amely szerint a beton útakadályokat meg kell szüntetni, és szabaddá kell tenni a behajtást – amit szerinte az ingatlanon osztozó feleknek kellett volna végrehajtaniuk. 2013 januárja óta többször is kimentek ellenőrizni, utoljára két nappal azután, hogy a férfi meghalt a teniszpályán, ekkor már azt állapították meg, hogy „tűzoltógépjárművekkel a tenisz-klubház létesítmény megközelíthető”.

Simon Tibor állítja, hogy a lakóparkot fejlesztő cég ellenszolgáltatás nélkül akarja megszerezni a sportcentrum területét, amit 2012 szeptemberében írásban igényelt is tőlük. „Érdekes módon csak ez után kezdődtek a különféle hatósági eljárások” ellenük, és ezzel párhuzamosan tapasztaltak „szokatlan és rendkívüli passzivitást” kérelmeik, panaszaik ügyében.

Csak célozgatnak politikára

A Tara Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője, Tamás László a választásokig a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának egyik „nem képviselő” tagja volt, vagyis beleszólhatott fővárosi ügyekbe, korábban pedig kőbányai önkormányzati képviselő volt, a Népliget is ennek a kerületnek a része.

Miután összefüggésbe hozták Tamással, György István, Budapest kormánymegbízottja a múlt héten nyilatkozatot tett közzé az interneten, amelyben megerősítette, hogy „régóta jól ismeri” a vállalkozót, de „sok ezren így vannak ezzel”. Mint írta, 1990-2002 közt Kőbánya polgármestere volt, ezalatt volt Tamás László önkormányzati képviselő. „Később is volt köztünk különböző minőségű munkakapcsolat” – írta -, de „bármilyen köztünk lévő összefonódást sugallni vagy feltételezni aljas rágalom, kijelentem, hogy az erre utaló vádak hamisak, és minden valós alapot nélkülöznek”.

Információink szerint jogi jellegű együttműködés is volt közöttük, de György István erre reagálva a hvg.hu-nak azt mondta: nem volt Tamás László ügyvédje, annyi igaz, hogy abban az 1001. számú ügyvédi irodában volt ügyvédjelölt, amely valóban dolgozott Tamás megbízásából. Az üggyel kapcsolatban továbbra is az október 7-én közzétett nyilatkozatában írtakat tekinti mérvadónak.

A hvg.hu több helyről kapott utalásokat arra, hogy az ügybe „belejátszik a politika”, de még háttérben sem vállalta senki, hogy erről beszél nekünk. Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrásunk – aki magát az eljárást közelről ismerte – úgy fogalmazott, hogy „meleg téma”, majd nem sokkal ezt követően egy másik hatóság részéről – szintén szigorúan háttérben – annyit súgtak meg, hogy Tamás László ismerős lehet jobboldali szervezetek megmozdulásairól. Utánanéztünk, és megtaláltuk a cégvezetőt a 2013-as Békemenet első sorában, a szokásos transzparens hordozói között, bár ez önmagában nem lehet bizonyíték arra, hogy bármilyen politikai kapcsolatával élt volna.

Ezt követően birtokunkba került több ismeretlen forrásból származó fotó, amelyen Tamás László beazonosítható, és a társaságában Orbán Viktor miniszterelnök látható. Annyi egyértelmű, hogy azonos alkalommal készültek a felvételek, így valószínűleg nem csak az utcán sodródott a kormányfő mellé. Megkerestük a kormányfő sajtósát kérdésünkkel, hogy pontosan milyen alkalommal készültek a fotók, és honnan ismeri a miniszterelnök a Tara Ingatlanfejlesztő Kft. vezetőjét.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt válaszolta, hogy ő nem ismeri a képen látható urat. Hiába kérdeztünk vissza, hogy arra vagyunk kíváncsiak, Orbán Viktor számára ismerős-e, erre már nem érkezett válasz. Havasi ugyanakkor még annyit tett hozzá, hogy „a miniszterelnök naponta olykor több tucat vagy száz emberrel is találkozik a legkülönbözőbb élethelyzetekben, és ilyenkor akár fotók százai is készülhetnek”.

Balra Tamás László
©

„A Tara Kft. jól van és a lakópark is köszöni, jól van. Semmi aktuális nincs, amiről nyilatkozni kellene” – mondta elsőre Tamás László, az ingatlanfejlesztő cég vezetője, amikor megkerestük. Közbevetésünkre, hogy a teniszpályán viszont egy ember meghalt, a vállalkozó részvétét fejezte ki a sportoló családjának, majd hosszabban is válaszolt kérdéseinkre. Szerinte „meg kellene nézni, mit ír elő a törvény, kell-e orvost biztosítani hasonló rendezvényeken”.

Megkérdeztük erről a teniszpálya üzemeltetőjének ügyvédjét, aki szerint a rendezvények egészségügyi biztosításáról szóló rendelet alapján ilyen kisebb létszámú, szűk körű rendezvénynél, mint amilyen a sportverseny volt, nem kötelesek orvosi ellátást, illetve bármiféle orvosi eszközt biztosítani.

„Nincs iskola” és nincs politikai kapcsolata

Tamás László az alapítványi iskoláról részletesen nem nyilatkozott kérdéseinkre, mert mint mondta, „nincs is ott iskola”. Ugyanis szerinte az intézmény jogtalanul működik, „de ez a bíróságokra tartozik, majd ott eldől”. „Már öt pert megnyertem ellenük” – utalt a fennálló birtokvitára Tamás László, aki tagadja, hogy akár csak egyszer is az ő utasítására helyezték volna el az útakadályokat. „Ez egy kiemelt közpark, ahová semmilyen gépjárművel nem lehet behajtani, csendes, pihenő park, ahol kismamák, biciklisek, nyugdíjasok vannak” – mondta a beruházás vezetője, aki szerint a kerületi rendezési terv írja elő, és „valamelyik hatóság” rakta ki az útakadályokat.

A politikai kapcsolataira vonatkozó kérdéseinket viszont elhárította, mint mondta, ő egy vállalkozó, akinek „csak a vállalkozók közt vannak kapcsolatai”. A Békemeneten azért vesz részt, mert „egyetért azzal, hogy legyen nyugalom, béke és legyen több munka”. Mikor rákérdeztünk az Orbán Viktorral közös fotóira, nem kérte, hogy azonosítsuk ezeket, illetve nem kérte, hogy ezeket megnézhesse, csak annyit mondott, „bárkiről, magáról is készülhetne” ilyen felvétel.

Határozat volt róla, hogy nem lehetne ott az útakadály

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője részletesen beszámolt arról, milyen lépéseket tett az ügyben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvédelmi hatóságként. Feladatuk elsősorban annak vizsgálata, hogy egy adott objektum megközelíthető-e tűzoltógépjárművel.

- Először már 2013. január 16-án érkezett közérdekű bejelentés hozzájuk, miszerint a Népligetbe vezető Kismartoni utat lezárták, ezért „tűzvédelmi hatósági célellenőrzést tartottak”. Megállapították, hogy az utat beton terelőelemekkel lezárták, de másik irányból, a Vajda Péter út felől még szilárd burkolatú belső sétányokon megközelíthető a tűzoltógépjárművekkel a tenisz-klubház létesítménye.
- 2013. szeptember 6-án újabb közérdekű bejelentés érkezett, ebben már azt jelezték, hogy betontömbök kihelyezésével a Vajda Péter út irányából is lezárták az utat. Az igazgatóság ezt követően hatósági felhívást és kötelezést adott ki az érintettek részére, hogy szüntessék meg az akadályokat, tegyék szabaddá a behajtást. Ezt követően azt a tájékoztatást kapta az igazgatóság, hogy az útakadályokat eltávolították.

- Az ügy ezután 2014. május 20-án került ismét hozzájuk, amikor a teniszpálya képviselője arról értesítette a fővárosi igazgatóságot, hogy ismeretlenek ismét lezárták az adott utat. Ezt követően újból hatósági ellenőrzést tartottunk a helyszínen, az eljáró hatósági osztály ismételten hatósági felhívást és kötelezést adott ki. Nem sokkal ezután azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a beton terelőelemeket eltávolították, az útakadály megszűnt.
A szóvivő szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mint hatóság ennél többet nem tehet, az általuk kiadott határozatokat, kötelezéseket az ügyben érintett feleknek kell – ebben az esetben ezek az osztatlan közös ingatlan tulajdont birtoklóknak – végrehajtaniuk.

Két nappal azután, hogy a férfi meghalt a teniszpályán, még egyszer visszamentek ellenőrizni. Ekkor már azt állapították meg, hogy „tűzoltógépjárművekkel a tenisz-klubház létesítmény megközelíthető”.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Fán akadt egy siklóernyős

Fán akadt egy siklóernyős

50 fokos furgonban hagyta kikötve a kutyát, állatkínzás a gyanú

50 fokos furgonban hagyta kikötve a kutyát, állatkínzás a gyanú

Autókon ugrált egy gólya a Lidl-parkolóban - videó

Autókon ugrált egy gólya a Lidl-parkolóban - videó