szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Házkutatást éjszaka tartottak Tarsoly Csabánál, majd ezután elvitte a rendőrség. A hvg.hu információi szerint a Quaestor-csoport vezetőjét őrizetbe vette a rendőrség és gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsítás ellen panasszal élt. Értesüléseinket Papp Gábor, a Quaestor-vezér ügyvédje megerősítette. A rendőrség később közölte: Tarsoly Csaba mellett a két másik ember is őrizetben van már, akiket csütörtökön állítottak elő az ügyben.

A rendőrség csütörtök délután közölte, hogy a Quaestor-üggyel összefüggésben három személyt állítottak elő a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, illetve több helyszínen házkutatást tartottak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság később a police.hu-n azt közölte: mindhárom embert, akit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtök délután előállított a Quaestor-ügyben, gyanúsítottként hallgatták ki csalás megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatják – tették hozzá.

A fővárosi főügyész pénteken közölte: ahogy a Buda-Cash-ügyben is, a Quaestor-ügy nyomozása során is megkezdték a vagyonbiztosítási intézkedéseket, hogy a károsultak visszakaphassák pénzüket. Ibolya Tibor azt írta, Tarsoly őrizetbe vételét napokig tartó, megfeszített bizonyítékgyűjtés és más nyomozati munka előzte meg.

©
©
©

A Quaestor-botrány március 9-én pattant ki, amikor bejelentették, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. Másnap a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Windisch László közölte, hogy a cég 150 milliárd fiktív kötvény bocsátott ki 2008 óta a felügyelet által engedélyezett 60 milliárd forinton felül. Még nagyobb baj, hogy a hamis kötvényeket el is adták az ügyfeleknek, így most az ügynek körülbelül 32 ezer károsult kötvényese lehet.

A hamis kötvényeket kibocsátó társaság ügyvezetője a Quaestor-csoport vezére és fő tulajdonosa, Tarsoly Csaba. A kötvényeket pedig a cégcsoport brókercége adta el, ahová március 10-én felügyeleti biztost rendelt ki az MNB.

Tarsoly Csaba milliárdos üzletember, és a botrány kipattanása után hamar kiderült, hogy egy Fidesz-közeli vállalkozó, aki különösen jó viszonyt ápolt Szijjártó Péterrel, és nem mellékesen Kiss Szilárddal, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nemrég Moszkvában letartóztatott agrárdiplomatájával.

A Quaestor-botrány az érintett összeg miatt az eddigi legnagyobb csalási ügy lehet a magyar pénzügyi történetben, és az egyik legsötétebb időszak a Fidesz, valamint a harmadik Orbán-kormány történetében. A botrány erősen ráégett ugyanis a kormánypártra, nemcsak Tarsoly és Szijjártó kapcsolata miatt, azért is, mert a botrányba kormánytagok is belekeveredtek, beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Kiderült ugyanis, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház március 9-én, a Quaestor Hrurira öncsőd bejelentésének napján 3,8 milliárd forintot vett ki a Quaestortól. Már az is meglepő volt, hogy az állami cég ott tartotta a pénzét, a nagy botrány viszont abból lett, hogy erről akkor döntöttek, amikor az ügyfelek zöme még semmit nem tudott arról, hogy a Quaestor bajban van.

Vagyis az állam jól értesülten az ügyfelek kárára eléjük vágott, és a nagy pénzkivétellel hozzájárult a cég bedőléséhez. Abból még nagyobb botrány lett, hogy a végén Orbán Viktor magára húzta az egész ügyet, és elismerte: ő adott utasítást személyesen a minisztériumoknak arra, hogy vegyék ki a pénzüket a brókercégektől.

A Quaestor-botrány legváratlanabb fordulata most hétfőn derült ki: egy múlt héten tartott közgyűlésen Tarsoly Csaba, felesége és az apja is távozott a Quaestor-cégbirodalom főhadiszállásának számító társaság éléről, és az új vezető egy tápiósági büntetett előéletű ember lett, Orgován Béla. A lépések elméletileg terepet adhattak volna az okiratok eltüntetéséhez. Orgován kinevezésére egyből rászállt a sajtó, ami valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy Tarsoly Csaba szerdán bejelentette, visszaveszi a cég vezetését. 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Tíz vonalon visszaállítja az eredeti menetrendet a MÁV

Tíz vonalon visszaállítja az eredeti menetrendet a MÁV

Csütörtöktől másképp járnak a körúti Combinók

Csütörtöktől másképp járnak a körúti Combinók

Polgár András: Gyöngyöspata szikrája

Polgár András: Gyöngyöspata szikrája