Tölgyessy: Kormányon a Jobbik is ugyanúgy korrupt lenne

Tölgyessy: Kormányon a Jobbik is ugyanúgy korrupt lenne

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A halálbüntetés elővétele is a Jobbiknak kedvez - állapította meg Tölgyessy Péter az Ökopolisz Alapítvány csütörtök esti közéleti pódiumbeszélgetésén. Az elemző szerint a magyar társadalom azt hiszi, hogy a Jobbik nem lenne korrupt párt, miközben ők is irányított kapitalizmust vinnének, ennek pedig a lételeme a klientúraépítés, és a korrupció.

Már 2010-ben hallotta fideszesek beszélgetéseiben, hogy azt képzelik, bármikor lesöprik a Jobbikot, ha akarják, most azonban már látszik, hogy a Fidesznek nincs is csodafegyvere a Jobbik ellen - erről beszélt Tölgyessy Péter elemző az Ökopódium elnevezésű csütörtök esti beszélgetős rendezvényen. Már csak azért sincs ilyen fegyver, mert nagyon közel van egymáshoz a két párt: ha Orbán Viktor versenyre kel velük, akkor csak még közelebb kerül hozzájuk, és ebben a játszmában az övé a gyengébb pozíció.

A politikai elemző úgy látja, hogy az Orbán Viktor által előszedett halálbüntetés témájából is a Jobbik jött ki jól, hiszen az erről szóló vágyakat ugyan meg tudja fogalmazni a Fidesz, de kiderül, hogy azokat nem tudja teljesíteni. Az pedig továbbra sem derül ki, hogy a Jobbik mit tud teljesíteni. A magyar társadalom Tölgyessy szerint azt hiszi, hogy a Jobbik kormányon nem lenne korrupt párt, miközben szerinte nyilvánvaló, hogy ők is irányított kapitalizmust vinnének, ennek pedig a lényege a klientúraépítés, és annak pedig része a korrupció. Amíg Magyarországon irányított társadalomban gondolkozunk, addig a politika korrupt lesz - jelentette ki Tölgyessy. A Jobbik nagy hiányossága jelenleg a kapcsolatrendszer hiánya, mondja Tölgyessy. Aztán egy olyan példát is hozott, hogy amikor az egyik jobbikos képviselő felszólalt a parlamentben az ukrán helyzetről, akkor olyan volt a beszéd, mintha egyenesen oroszból fordították volna.

A Jobbikkal szembeni reakciókról azt mondta, hogy csak a fasisztázás megy, de ennek annyi értelme van mindössze, mint Simicska gecizős megszólalásainak: "a csúnya mondja a csúnyának, hogy csúnya", nem érnek el vele semmit.

A Jobbikról azt is elmondta, hogy a párt édesgyermeke a magyar válságnak, s az tud ellene fellépni, aki a Jobbiknál bölcsebb megoldásokat kínál, de a fiatal generációnak már nem szól sem a baloldal, sem a Fidesz, csak a Jobbik.

Az LMP-t is kritizálta Tölgyessy az egyébként LMP-s alapítvány által szervezett rendezvényen. Azt mondta, hogy korszakváltó ötletre volna szükség a részükről, de ennek nyoma sem látszik. A harcos antikapitalizmus pedig nem lehet ilyen, mondta. Szerinte ugyanis az LMP-nek tudnia kellene, hogy a kapitalista rendszer alapjait nem szabadna támadnia, mert csak kapitalizmusban vannak erős zöld pártok. Az LMP kapitalizmusellenes megszólalalásai esetében egy ínyenc még látja a különbséget az LMP és a Jobbik megszólalásai között, de az átlagpolgár már kevésbé - véli Tölgyessy.

A baloldalról azt mondta az elemző, hogy a PM sokszor olyan dolgokat fogalmaz meg, mintha egy nagyon fejlett országnak politizálna, miközben az ország valódi helyzetére kellene reagálniuk. A magyar baloldal egyébként is mindig felülről szerezte meg a hatalmat és felülről politizált - mondta, és szerinte éppen azért is sikeres a Jobbik, mert alulról építkezik, és a legkevésbé vezérelvű.

Tölgyessy egyébként azt mondja, hogy Jobbik programját elolvasva úgy látja, ők a fő ígérgetők, mert például ígérnek három vízlépcsőt a Dunára, de nem látja, miből lehetne ezt megvalósítani. Arra a jobbikos követelésre, hogy a külföldi cégek itt is fizessenek a dolgozóknak ugyanannyit, mint saját hazájukban, azt mondta: ha itt ugyanannyit lehetne keresni egy német cég alkalmazottjaként, mint odakint, akkor egy német cég sem jönne ide, ugyanúgy, ahogyan a magyarok sem mennénk el Londonba dolgozni ugyanannyi fizetésért, mint amennyit idehaza kapnak.

A magyar társadalom most úgy érzi, hogy eddig mintát követtünk, de most, 25 sikertelen év után kezdhetjük végre a saját utunkat járni. Miközben Tölgyessy szerint az is csak részlegesen volt igaz, hogy mintát követtünk, és erős kétségei vannak, hogy a feltételezett magyar úttal lesz-e három vízlépcső a Dunában.